back to top

Microsoft Edge će moći rezimirati PDF ili video koristeći Copilot na Androidu i iOS-u

Microsoftove Copilot kao novi alat na Windows-u zasigurno je označio kraj 2023. godine, ali mnogi su posljednjih dana mogli pročitati kako se njegova upotreba proširila na Android i iOS.

Iznenađenjima nije bilo kraja jer smo dobili novu vijest da Microsoft Edge uz pomoć Copilota sada ima sjajne nove funkcije – sumiranje PDF-ova i video zapisa.

 

Microsoft Copilot na Androidu i iOS-u

Microsoft je tiho najavio prije nekoliko dana Copilot aplikacija za Android i postala je dostupna na Google Play prodavnica. Istovremeno je objavljena i verzija za iOS, koja je također dostupna u Apple App Store.

Microsoft Copilot aplikacija vam praktično omogućava da postavljate pitanja, generišete tekstove i fotografije (DALL-E 3) i obavljate razne druge vrste zadataka koristeći AI elemente. Ona je veoma slična ChatGPT aplikacija i zapravo se radi o funkcijama chatbot-a koji imaju pristup najnovijim GPT-4 na model kompanije OpenAI. Novi GPT-4 model se plaća u aplikaciji ChatGPT, tako da je zapravo odlično što će korisnici imati pristup još naprednijem izvršavanju zadataka i upita.

Izlaskom aplikacije za Android i iOS konačno se dogodilo da je na tim operativnim sistemima Copilot iskustvo gotovo identično onom na desktop računarima i da su dodaci dostupni. Microsoft takođe testira cijeli ekran verzija Copilot-a koja bi bila dostupna za iPad. Sve funkcije još nisu u potpunosti dostupne i u fazi su testiranja, ali većinu njih već možete koristiti u aplikaciji Copilot.

 

Sumiranje PDF-ova i video zapisa

Posebna funkcija aplikacije Copilot kada je koristite Microsoft Edge na Androidu ili iOS-u je mogućnost sumiranja PDF-ova i video zapisa. Sigurni smo da će mnogi korisnici biti oduševljeni ovim jer su neki procesi značajno ubrzani, posebno kada su u pitanju pametni telefoni ili tableti, gdje rad i multitasking mogu biti mnogo brži u odnosu na računar.

Prema zadanim postavkama, Copilot u Microsoft Edgeu može sumirati PDF-ove, generirati odgovor na osnovu teksta, pa čak i generirati fotografije uz pomoć funkcije DALL-E 3. Kada otvorite PDF u Edgeu i kliknete na ikonu za Copilot, umjetna inteligencija će automatski generirati sažetak, odnosno sažeti tekst iz PDF dokumenta. Ova funkcija radi identično na Androidu i iOS-u.

Sažimanje PDF-ova će biti vrlo korisno u situacijama kada ste otvorili dugačke dokumente. Sada ćete lako moći sažeti veliki tekst na ključne tačke i dobiti osnovne informacije o dokumentu bez trošenja puno vremena na čitanje.

Microsoft je naveo da Copilot može komunicirati s različitim dijelovima PDF dokumenta otvorenog u Edgeu, te da rade na još dubljoj integraciji u budućnosti.

 

Copilot u Edgeu može rezimirati video

Još jedna sjajna karakteristika Copilot in Edge je sažimanje YouTube video, ali treba napomenuti da je ova funkcija dostupna samo kada je dostupan transkript video zapisa. To je zato što Edgeov Copilot sažima tekst, a ne sličice, unutar videa.

Sažetak videa u Edgeu je ograničen na video klipove koji su već obrađeni i YouTube video sa titlovima. Drugim riječima, nećete moći sumirati svaki video, ali Microsoft je izjavio da će to biti moguće za većinu YouTube sadržaja.

 

Dodaci za Copilot sada rade na Androidu i iOS-u

Microsoft je svemu dodao više dodaci za Copilot na Android i iOS. To znači da ćete konačno moći da isključite upotrebu AI elemenata od strane Bing web pretraživača i koristite ga kao samostalni chatbot sličan ChatGPT.

Budući da sada možete isključiti Bing pretragu, aplikacija će biti jednako dobra kao i OpenAI ChatGPT i imat će još brže odgovore. Jedina mana će biti što neke informacije neće biti najaktuelnije, ovisno o upitu.

Mogu se spomenuti još neki zanimljivi dodaci “Prodavnica” koja generiše najbolje ponude elektronskih uređaja na web prodavnicama i “Instacart” koji pronalazi recepte i sastojke za vaše ručkove i večere.
Microsoft planira dalje proširiti asortiman dodataka za Copilot 2025. godine.

Napisao: Ervin Mičetić

Objava Microsoft Edge će moći da rezimira PDF ili video koristeći Copilot na Androidu i iOS-u prvi put se pojavila na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU