Jesu li online pretvarači datoteka sigurni i koji su najbolji za Windows i macOS?

Bez obzira na to radite li neke kancelarijske poslove, uređujete medijske datoteke ili ste običan korisnik, konverzija je proces s kojim ćete se sigurno susresti.

Postoje mnoge situacije kada je potrebno konvertovati datoteku određenog formata u drugi format. Iako postoji mnogo softvera koji se može preuzeti na računalo, najbrži način za izvođenje konverzije za mnoge su online alati s ovom funkcijom.

Da li su bezbedni za upotrebu? Može li ikada biti dobra ideja da otpremite dokumente s potencijalno povjerljivim informacijama? Postoji li bolji način za pretvaranje datoteka? Saznajte odgovore u nastavku.

pdf u word

Jesu li online pretvarači datoteka sigurni?

Otvaranje Google web pretraživača je vjerovatno prvi korak koji ćete učiniti kada trebate konvertirati datoteku u drugi format. Ako upišete u traku za pretraživanje “pretvoriti word u pdf“, dobićete preko dvije milijarde rezultata. Naravno, neće vas svi rezultati pretraživanja preusmjeriti na online pretvarače, ali prvih desetak linkova sigurno hoće. Isto će se dogoditi kada tražite konvertore za druge formate kao što su PNG, JPG, MP4 i drugi.

Većina mrežnih pretvarača je besplatna za korištenje, iako neki od njih imaju određena ograničenja upotrebe ili nude dodatne plaćene pakete alata. Koji su zapravo sigurni?

Uzmimo, na primjer, vjerovatno najpopularniji online pretvarač iLovePDF. Ako pogledamo njegov postavke privatnostijasno navode da će svi učitani fajlovi biti šifrovani i obrisani sa platforme u narednom periodu 2 sata.

Još jedan popularan online konverter Zamzar u njihovom postavke privatnosti navodi da dijeli korisničke podatke s određenim trećim stranama, a fajlovi koje su korisnici postavili čuvaju se na njegovim serverima (zaštitu osigurava Sigurnost transportnog sloja) i ostanite tamo za sljedeće 7 dana.

S druge strane, postoje online konvertori kao npr CloudConvert koji radi konverzije različitih formata, i njegov odjeljak o sigurnost i privatnost navodi da se preneseni fajlovi brišu odmah nakon što se konverzija završi.

wps pdf u word

Obezbeđenje postoji, ali…

Može se reći da je većina internetskih pretvarača datoteka na prvoj stranici Google-a legitimna i sigurna jer postoje upute kako ih koristiti, imaju odjeljke za sigurnost i privatnost i daju službenu izjavu da su vaši fajlovi 100% sigurni kada ih koristite.

Naravno, analizirajući ove online konvertore, nismo ulazili u detalje, ali prema dostupnim informacijama evidentno je da ne treba sumnjati u njihov način rada ili sadržaj koji se nalazi na njihovoj web stranici.

Sigurnost je definitivno tu, ali pravo je pitanje može li se vjerovati bilo kojem online pretvaraču datoteka. Oni onlajn konvertori koji su se dosta koristili i nalaze se na prvoj stranici rezultata Google pretrage su legitimniji, ali to ne znači da mogu imati potpuno vaše povjerenje.

Osetljivi podaci koji sadrže važne informacije definitivno ne bi trebalo da se postavljaju na takve alate jer kada takva datoteka napusti vaš računar, okruženje prestaje da bude bezbedno.

Učitavanje jednostavne fotografije ili nekog predloška za konverziju formata neće nikome naškoditi, ali isto se ne preporučuje raditi s dokumentima koji sadrže lične podatke, brojeve telefona ili podatke o bankovnoj kartici.

Iz perspektive sajber sigurnosti, uvijek je bolje koristiti pouzdani softver umjesto online usluge. Softver koji imamo na svom računaru ne mora biti povezan na internet, pa su mnogo sigurniji od onlajn konvertera i praktičniji jer rade van mreže.

Ostaje samo da odgovorimo na pitanje koji su to pouzdani pretvarači fajlova koje možemo preuzeti na računar.

 

Koje pretvarače datoteka možemo preporučiti?

Postoji širok izbor pretvarača datoteka i ova vrsta softvera dolazi u mnogim verzijama. Neki dozvoljavaju konverziju svih vrsta formata, dok će neki biti isključivo specijalizirani za određene tipove (npr. formati video datoteka).

Drugi važan faktor je cijena. Uz mnoge pretvarače datoteka, imat ćete ograničen pristup svim alatima i funkcijama jer se takvi dodatni paketi plaćaju. Ono što će korisnike prvo zanimati su besplatni pretvarači datoteka.

U nastavku ćemo navesti naše izbore za najbolji besplatni pretvarač za Windows i macOS.

format factory

Najbolji konverter fajlova za Windows: Format Factory

Format Factory postoji dugi niz godina. S vremena na vrijeme je dobio neke kritike, ali sveukupno je najbolji konvertor datoteka za Windows operativni sistem. Njegove prednosti su što je potpuno besplatan, njegovo korištenje ne zahtijeva nikakva posebna znanja i pretvaranje je vrlo praktično za korisnike.

Sa Format Factory konvertorom možete konvertovati audio i video datoteke, dokumente, fotografije, spajati video klipove, uklanjati vodene žigove i još mnogo toga. Podržava veliki broj različitih formata i obavlja konverzije u vrlo kratkom vremenu. Sve što trebate učiniti je dodati datoteku koju želite konvertirati, odabrati specifikacije izlazne datoteke (Postavke izlaza) i kliknite na “Počni” dugme.

Potrebno je obratiti pažnju na činjenicu da će vam prilikom korištenja Format Factory-a vrlo često biti ponuđeno preuzimanje raznih softvera i nadogradnji. Samo pazite da greškom ne označite kvadratić (potvrdni okvir). Potreban vam je Format Factory u njegovom osnovnom obliku i ne morate ništa drugo preuzimati.

Preuzmite Format Factory putem sljedećeg linkovi.

adapter za pretvaranje datoteka

Najbolji pretvarač datoteka za macOS: Adapter

Ako koristite Mac računar, Adapter je najbolja opcija za pretvarač datoteka. To je potpuno besplatan softver bez ograničenja, vodenih žigova ili dosadnih iskačućih prozora. Za razliku od Format Factory, Adapter od vas neće tražiti da instalirate nepotrebne dodatke, programe ili sumnjiva proširenja za web pretraživač.

Adapter je izuzetno jednostavan za upotrebu. Morate samo prevući datoteku ili kliknuti na “Pregledaj” i odaberite ga, a nakon toga trebate odabrati izlazni format i započeti proces konverzije. Može se reći da je program izuzetno brz, tako da nećete morati dugo čekati.

Adapter uključuje veliki broj formata fajlova, a može i da ubacuje zvuk, dodaje titlove, reže video klipove itd. Jedini problem je što adapter može samo da konvertuje video fajlove, audio fajlove i fotografije. Ako, na primjer, trebate pretvoriti PDF datoteke, morat ćete pronaći drugo rješenje jer adapter to ne podržava.

Preuzmite adapter na sljedećem linkovi.

 

Obratite pažnju na sigurnost prilikom konvertovanja datoteka

Konvertovanje fajlova je neophodno u nekim situacijama i onlajn konvertori su definitivno zgodni za tu svrhu. Ako pogledamo širi kontekst njihove upotrebe, možemo zaključiti da prosječan korisnik ne mora ugroziti sigurnost podataka, suočiti se s ograničenom upotrebom alata ili platiti pretplatu.

Sve se to može ostaviti po strani korištenjem besplatnih pretvarača datoteka koji se mogu preuzeti na računalo. Na ovaj način ćete značajno poboljšati sigurnost i biti smireni kada su u pitanju osjetljivi podaci koje neko može kompromitirati.

Napisao: Ervin Mičetić

Članak Da li su onlajn pretvarači datoteka sigurni i koji su najbolji za Windows i macOS? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU