back to top

Aplikacija Google Play Games odnedavno je dostupna za PC u Hrvatskoj i regiji

Pročitajte kako je prošlo njeno testiranje i koje su najbolje igre trenutno.

Google Play igre aplikacija za računare je nedavno proširila mogućnost korišćenja na dodatne 56 zemalja. Većina njih u okviru ovog proširenja je iz Europe, a među njima je bila i Hrvatska i neke zemlje iz obližnje regije, tako da u ovom trenutku možemo isprobati beta verziju aplikacije. Za one koji nisu upoznati s tim, Google Play igre nisu samo običan emulator igre iznutra Google Play prodavnicaGoogle je već intenzivno radio sa raznim programerima na proizvodnji PC verzija igara u kojima se kontrole unose preko tastature i miša, a same igre su prilagođene velikim ekranima.

 

Lista igara se trenutno ažurira

Iako većina najboljih Android igara za pametne telefone na Play Store-u još uvijek nije dostupna za PC, sa sigurnošću se može reći da postoji izbor drugih naslova. Nažalost, tokom testiranja aplikacije Google Play igre vidjeli smo da trenutna lista igara uglavnom ide ka besplatnim “puzzle” naslovima, pa smo iz tog razloga odlučili istaknuti one igre koje donose malo drugačije iskustvo i koje bi mogle biti stavljen na vrh ponude. Naravno, s vremenom će se lista naslova sigurno proširiti, a treba imati na umu da se radi o beta verziji aplikacije, pa je njen rad još u fazi testiranja.

Također treba napomenuti da su mnogi Android kontroleri kompatibilni s PC-om, ali ih aplikacija Google Play igre za PC još uvijek ne podržava.

 

Koje su minimalne specifikacije potrebne za aplikaciju Google Play igre za PC?

Prije nego nastavite s instaliranjem i preuzimanjem aplikacije Google Play igre za PC čija je beta verzija dostupna na sljedećem linkovi, morate provjeriti da li vaš računar ispunjava minimalne specifikacije. Postoje i preporuke za specifikacije računara koje će vam pružiti optimalno iskustvo igranja.

 

 

Obje specifikacije su dostupne u sljedećoj tabeli:

Minimalne specifikacije

Preporučene specifikacije za bolje iskustvo igranja
Operativni sistem Windows 10 (verzija 2004) Windows 10 (verzija 2004)
Skladištenje SSD disk sa 10 GB slobodnog prostora SSD disk sa 10 GB slobodnog prostora
Memorija 8 GB RAM-a 8 GB RAM-a
Grafički elementi IntelⓇ UHD Graphics 630 GPU ili drugi kompatibilni hardver GPU klase gamingkao što je Nvidia GeForce MX450
Procesor 4 fizička procesorska jezgra (neke igre zahtijevaju samo Intel procesore) 8 fizičkih jezgara (neke igre zahtijevaju samo Intel procesore)
Ostali zahtjevi Windows administratorski nalog

Virtuelizacija hardvera mora biti omogućena

Windows administratorski nalog

Virtuelizacija hardvera mora biti omogućena

 

Važno je napomenuti da ćete tokom instalacije aplikacije od vas biti zatraženo da uključite “Hipervizor” funkcije koje trebate učiniti i morate biti sigurni da je SSD postavljen kao primarni disk.

Detaljnije informacije s dodatnim uputama možete pronaći na sljedećoj stranici linkovi.

 

Isplati li se preuzeti aplikaciju Google Play igre za PC?

Napomenuli smo da je ova aplikacija trenutno u beta fazi i da je njen rad u fazi testiranja. Naveli smo i da lista igara još uvijek nije dovoljno široka da ispuni naslove različitih žanrova.

Možda će ove informacije neke odvratiti od preuzimanja aplikacije, ali svakako preporučujemo da je isprobate. Doživjet ćete kvalitet igranja na PC-u kada su u pitanju Android igrice, a na taj način istovremeno možete nabaviti Google Play bodovi odnosno bodovi koji su dio nagradnog programa u Play Store-u.

Kako bismo vas dodatno privukli, u nastavku ćemo navesti tri najbolja naslova koja su vam dostupna u aplikaciji Google Play igre za PC.

 

Genshin Impact

Genshin Impact nudi jedan od najimpresivnijih vizuala u Android igrama. Verzija Google Play igara koju smo isprobali bila je jednako odlična i zaista podiže igranje na viši nivo.

Unutar aplikacije možete kupovati u igri i dobiti Google Play Points.

Kratak pregled igre možete pogledati u sljedećem videu:

 

 

Jetpack Joyride

Uvijek je sjajno kada se pravi klasici mobilnih igara mogu igrati na PC-u, tako da nam je bilo drago čuti da je Jetpack Joyride dostupno u aplikaciji Google Play igre.

Ova igra je imala svoju kratku premijeru na Windows 8, ali je ubrzo uklonjena iz Microsoft Store-a.

Mora se reći da je skaliranje igre u aplikaciji malo nespretno kada su u pitanju veći ekrani, ali igranje i ovisnost igre su ostali identični kao na pametnim telefonima.

Pogledajte kratak pregled igre u sljedećem videu:

 

 

Grimvalor

Grimvalor je jedna od najboljih platformskih igara u Google Play prodavnici. Sada se ova sjajna RPG igra može igrati na PC-u putem aplikacije Google Play igre.

Po našem mišljenju, Grimvalor je igra koja je možda najviše profitirala dolaskom na PC. Igranje pomoću miša i tastature je mnogo praktičnije od dodirivanja ekrana na pametnom telefonu, a grafika jednostavno izgleda bolje na većem ekranu. Sada nam se čini da je ova igra uvijek bila namijenjena za PC.

Kratak trejler za igru ​​dostupan je u sljedećem videu:

 

Na kraju, možemo reći da bi neki korisnici mogli biti razočarani vrlo skromnim izborom igara za aplikaciju Google Play igre za PC, ali vjerujemo da će se tokom i nakon testne faze proširiti i ipak savjetujemo da date aplikacija šansa jer je zaista odlična i vjerujemo da nas u budućnosti čeka još mnogo sjajnih naslova.

 

Napisao: Ervin Mičetić

Na PC CHIP-u se prvi put pojavila objava Google Play Games aplikacija koja je nedavno dostupna za PC u Hrvatskoj i okruženju.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU