back to top

Da li je sigurno reći da je Blu-ray posljednji format optičkog diska koji ćemo koristiti? Šta nas dalje čeka?

Uspon platformi za digitalne igre i streaming servisa danas je u takvom zamahu da smo to prihvatili kao dio svakodnevnog života i ponekad je teško sjetiti se da još uvijek postoje optički diskovi na tržištu. Od svih formata, Blu-ray se nekako još uvijek drži, ali koliko još može trajati?

Tehnički napredak je nemilosrdan i zaista se možemo zapitati da li je Blu-ray posljednji optički format diska koji ćemo koristiti? Hoće li ga neki drugi format zamijeniti i zamijeniti?

Možemo napraviti kratak pregled trenutnog statusa Blu-ray diskova u dva domena: igranje igara i filmovi.

blu-ray i dvd plejeri

Igranje igara bez Blu-ray diskova?

Samsung je 2019. prekinuo proizvodnju svojih Blu-ray plejera. Ovo je imalo snažan odjek na tržištu i može se reći da je prekid označio dolazak nove digitalne ere u kojoj je sve manje mjesta za Blu-ray diskove.

Dovoljno je vidjeti nove modele računara gdje rijetko možete pronaći one koji imaju optički drajv, pa ako slučajno imate kolekciju igrica na Blu-ray diskovima, danas imate sve manje mogućnosti da ih igrate na novim uređajima .

plava zraka

Jedina razlika su konzole Xbox i PlayStation, gdje su Blu-ray diskovi standardni format za video igrice, ali njihova prethodna, a posebno nova generacija se kreće u smjeru napuštanja slota za Blu-ray disk. Može se reći da će Blu-ray diskovi za igraće konzole biti relevantni i u opticaju sve dok postoji interesovanje za modele konzola koji ih i dalje koriste.

bluray plejeri

Blu-ray za filmove još nije mrtav

Iako su promjene vidljive u igricama i polako se stvara odmak od Blu-ray diskova, njihova produkcija za filmove se i dalje nastavlja. Oni ostaju jedini način da ljubitelji filma naprave kolekciju filmova i dobiju svoj primjerak za gledanje kod kuće bez straha da će nestati preko noći.

Dok se većina mainstream filmova može naći na mnogim vodećim streaming servisima, rijetki i manje poznati filmovi mogu se nabaviti samo kupnjom digitalne verzije ili Blu-ray diska. Kupovina digitalnih verzija filmova nije prikladna za održavanje kolekcije jer njihovi serveri u nekom trenutku mogu biti isključeni ili se mogu pojaviti drugi tipovi problema. Primjer za to je Sony, koji je ovog jula najavio da će dio filmova koji se mogu kupiti u PlayStation Store-u biti uklonjen zbog problema s licenciranjem.

xiaomi-mi-q1-tv-4k-120hz-qled

Takođe se često zaboravlja da je Blu-ray tehnologija dobila svojevrsno ažuriranje 2015. godine uvođenjem UHD 4K Blu-ray diskova. Trenutno, najveći kapacitet Blu-ray diskova je 128 GB, ali većina njih se prodaje u formatu od 100 GB za video igre i filmove.

S tim u vezi, vrlo je zanimljiva statistika za prvi dio ove godine, prema kojoj su 4K Blu-ray diskovi imali najuspješniji kvartal prodaje u svojoj istoriji. Negativna strana navedene statistike je činjenica da je ukupna prodaja Blu-ray diskova bila niska, a to se odnosi na sve dostupne formate na tržištu, pa je jasno da se dobri rezultati odnose samo na 4K Blu-ray diskove, koje su najbolja moguca verzija.

Neophodno je spomenuti još neke elemente korištenja Blu-ray diskova.

Oni su zapravo jedna od najjeftinijih opcija za skladištenje pošto su po kapacitetu veoma blizu najpristupačnijim čvrstim diskovima na tržištu. U slučaju Blu-ray diskova, u odnosu na hard diskove, razlika je u odsustvu mehaničke složenosti izrade i znatno manjoj mogućnosti oštećenja. Još jedna važna komponenta Blu-ray diskova za pohranu podataka je njihova dugovječnost. Često se koriste u arhivske svrhe jer teoretski mogu trajati više od jednog stoljeća, a neki naučnici su čak razvili optički disk od 10 TB čije se trajanje procjenjuje na 600 godina.

Brzine interneta stalno rastu, ali Blu-ray diskovi i dalje imaju brži prijenos podataka od većine kućnih internetskih veza. Tipičan 4K prijenos koristi do 40 Mbps, a čak i na tim nivoima video je jako komprimiran pri nižim brzinama prijenosa video podataka (bit rate) sa Blu-ray diska.

Zaključak je da Blu-ray diskovi sve dok SSD diskovi na tržištu imaju male kapacitete i visoke cijene, a brzine internetske veze i dalje značajno zaostaju i znatno su sporije od procesa instaliranja sadržaja sa diska.

holografski svestrani disk

Postoje i veći diskovi

Mnogi ljudi ne znaju činjenicu da je nasljednik Blu-ray diskova nekada bio u razvoju. Format je bio poznat kao HVD (Holografski svestrani disk) i trebao je ponuditi kapacitete do 6 TB. Bio je u procesu razvoja od 2010. godine, ali su tržišni uslovi i nedostatak finansijskih sredstava doveli kompaniju koja ga je razvila do bankrota i prestala sa radom.

Iako je ovaj razvoj na kraju bio neuspješan, to ne znači da je rad na naprednim formatima optičkih diskova zaustavljen. Sony je 2020. godine objavio svoju treću generaciju optičkih sistema za skladištenje podataka. Ovi optički uređaji bazirani na serveru koriste disk kontejnere od kojih svaki pohranjuje 5,5 TB i imaju brzinu čitanja od 3 Gbps i brzinu pisanja od 1,5 Gbps. Ovaj primjer pokazuje da još uvijek ima mjesta za Blu-ray diskove za stvaranje većih i bržih kopija koje se mogu plasirati na tržište.

qled 8k tv

Stižu 8K filmovi i sve veće video igre

Dok Blu-ray diskovi svojim brzinama u potpunosti prate moderne trendove, veličina medija također nije fiksna i stalno raste. U budućnosti možemo očekivati ​​8K filmove, koji će biti vrlo zahtjevni u pogledu veličine i prijenosa. Pitanje je kako će izgledati striming ovih sadržaja, kako će biti sačuvani na lokalni disk i gdje će u tom kontekstu Blu-ray diskovi naći svoje mjesto.

Video igre također prate filmove i sve su složenije u smislu njihove veličine. Ne možemo sa sigurnošću reći šta će se ovdje dogoditi. Više Blu-ray diskova bi se moglo koristiti za njihovu instalaciju ili bi se pojavio neki novi standard optičkih medija. Naravno, bit će zanimljivo vidjeti kako će se odvijati streaming ovakvih igrica ako krenemo u smjeru digitalizacije.

 

Hoće li biti drugih optičkih diskova?

Ovo pitanje zavisi od nekoliko faktora.

Neko će morati da smisli novi format optičkog diska koji će ponuditi jasnu alternativu u odnosu na trenutne proizvode i moraće privući investicije svojom inovacijom.

Ono što se tek treba dogoditi je promjena trenutne perspektive koja u potpunosti zagovara digitalni sadržaj. Neka promjena bi se trebala dogoditi i ovaj trend bi morao “opasti” jer je vjera u digitalno trenutno na vrhuncu, a nastavak fokusiranja na razvoj Blu-ray diskova u ovom trenutku nije poželjna opcija.

Treći faktor su svakako SSD diskovi. Kao što smo ranije spomenuli, mnoge stvari će se nepovoljno odraziti na Blu-ray diskove ako dođe do povećanja kapaciteta SSD-a i njihova cijena postane pristupačnija. Inače, Blu-ray i dalje ima nade.

Možemo zaključiti da u svijetu sve boljih internet konekcija, sve kvalitetnijih streaming servisa i sve širih digitalnih tržišta, fizički mediji poput Blu-raya gube na značaju i sada je već pitanje njihovog opstanka. 4K Blu-ray format daje više nade da diskovi neće umrijeti, ali se opasno približavamo trenutku kada će DVD-ovi i Blu-ray diskovi postati poput VHS kaseta ili gramofonskih ploča.

Napisao: Ervin Mičetić

Post Može li se reći da je Blu-ray posljednji optički format diska koji ćemo koristiti? Šta nas dalje čeka? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU