back to top

Koji su Microsoftovi planovi za Windows 11 u 2023. godini?

Microsoft ima različite planove za 2023. godinu kada je Windows 11 u pitanju, a najnovije informacije koje se mogu pronaći na raznim web portalima govore da je raspored dolaska novih ažuriranja već poznat. Ovu vijest je potvrdilo više izvora, a svakako je jedna od najpouzdanijih Walking Cat na čijem Twitter profilu uvijek možete pronaći zanimljive objave.

 

Najave novih ažuriranja

Samo Walking Cat donosi zanimljive vijesti da je sljedeća “Momenat” ažuriranje za Windows 11 dolazi tokom februara ili marta, i to “Kontinuirane inovacije” ažuriranje planirano za maj 2023.

Još uvijek nema informacija koja je točno razlika između dva spomenuta ažuriranja, ali je najvjerovatnije da je “Trenuci“ ažuriranje koje je manje veličine i donosi nove funkcije i poboljšanja izvan opsega većih ažuriranja.

Kontinuirane inovacije“ ažuriranje je vrlo slično i donosi nove funkcije mnogo češće i kroz tehnologiju koja je prilagođena mjesečnim, a ne godišnjim izdanjima.

windows 11 moment_update

Šta donosi ažuriranje “Momenta”?

Može se reći da je potvrđeno da je “Momenat” ažuriranje u februaru ili martu odnosi se na novi način rada tableta. Microsoft već dugo radi na tome, a njime na Windows 11 pokušavaju optimizirati traku zadataka i prilagoditi je za korištenje na tabletima.

Ove promjene su bile dio još ranijih 21H2 interne verzije i tokom testiranja korisnici su identifikovali neke od značajnijih problema. Microsoft vraća ovu funkciju sljedeće godine, ali u modificiranom obliku i podijeljenom u dva različita načina: srušio i proširena.

Kao što ime govori, “srušio“ mod skriva traku zadataka tako da korisnik može imati više prostora na ekranu. Najbolje će odgovarati korisnicima koji imaju manje uređaje.

Prošireno” mod će, s druge strane, donijeti kompletnu traku zadataka s opcijom za widgete i Start menijem.

Prebacivanje između ova dva režima će se vršiti prevlačenjem nagore ili nadole na dnu ekrana.

Takođe je važno napomenuti da će Windows 11 automatski detektovati 2-u-1 laptope i postaviti optimizovanu traku zadataka svaki put kada se tastatura ukloni.

 

Pokušaj da se “sruši” iPad

Microsoft sa novim “Momenat” sa ažuriranjem želi biti još jači konkurent iPad uređajima, a čak ide i na žrtvovanje neke od postojećih funkcionalnosti trake zadataka samo da bi je prilagodio tablet uređajima.

Appleova iPad serija počela je s jednostavnim operativnim sistemima koji su vremenom i novim ažuriranjima postajali sve bolji i bolji.

Microsoft je izabrao drugačiji pristup i godinama pokušava premostiti jaz između tableta i desktop računara. Pokušaji sa Windows 8 tabletom nisu bili popularni, ali Microsoft i dalje ne odustaje od ideje “Windows za tablet”.

explorer-tabs-dark-mode-2022-hero

Mogućnost pretraživanja u Task Manageru

Druga velika promjena koju očekujemo sa “Trenuci” ažuriranje će biti kod Task Manager (Task manager). Microsoft trenutno testira novu traku za pretraživanje koja će postati sastavni dio Task Managera i omogućiti pronalaženje tačno određenih procesa.

Biće dovoljno samo da unesete ključnu reč i Task Manager će pronaći proces koji je korisnik tražio. Vremenom će možda biti više dodataka novoj funkciji, ali je već olakšan rad i korisnici neće morati da koriste druge aplikacije ili alate ako žele da zaustave ili pregledaju određeni proces.

 

Najavljujemo tri velika ažuriranja u 2023

Trenuci” ažuriranje koje dolazi tokom februara ili marta donosi još neke promjene, pa je u nastavku njihova potpuna lista:

  • traka zadataka u režimu tableta
  • Ažuriranja sistemske trake (odjeljak na traci zadataka unutar Windowsa sa ikonama za brzi pristup)
  • više opcija sa trakama za pretraživanje
  • preporuke za potrošnju energije unutar aplikacije “Postavke”.
  • traka za pretragu unutar Task Managera
  • panel vidžeta preko celog ekrana
  • Opcija “Studijski efekti” unutar Brzih postavki
  • Poboljšanja glasovnog pristupa.

Trenuci” ažuriranje (u nekim verzijama i “Trenuci 2“) nije jedini koji će se održati tokom 2023. godine, a posljednje informacije govore da su čak tri potvrđene.

Još jedno ažuriranje pod nazivom “Continuos Innovations” (ili “Trenuci 3“) bi trebalo da bude dostupno tokom maja 2023. godine, a treće veliko ažuriranje trebalo bi da bude slično ovogodišnjem ažuriranju za 22H2 i održaće se tokom jeseni sledeće godine.

Još uvijek se ne zna šta će novo donijeti”Continuos Innovations” ažuriranje, ali pretpostavke su da bi moglo doći do nekih promjena u korisničkom interfejsu i in-box aplikacijama, odnosno aplikacijama koje su sastavni dio Windows 11. Korisnički interfejs će sigurno biti nadograđen jer neki dijelovi i meniji Windows 11 i dalje liče na starije verzije Windowsa.

Poznato je da je jedan od većih planova Microsofta zamjena Windows Mail i Kalendar aplikaciju sa novim Outlook web klijentom, a isto bi se trebalo dogoditi i tokom 2023.

Najavljeno treće, jesenje ažuriranje za 2023. godinu moglo bi se nazvati “Trenuci 4“, ali se i to moglo učiniti 23H2 veliko ažuriranje tokom septembra ili oktobra. O njemu se još ne zna mnogo, a tačan naziv nije definisan. Vjerovatno će biti više detalja o ovoj temi u narednim mjesecima.

Na kraju, možemo reći da je sada jasno da će korisnici Windowsa 11 kontinuirano dobijati ažuriranja sa bitnim promjenama tokom 2023. godine i da će se to dešavati svakih nekoliko mjeseci. U poređenju sa Windows 10, ovo je značajna promena u rasporedu, jer su velika ažuriranja dolazila samo dva puta godišnje.

Napisao: Ervin Mičetić

Članak Koji su Microsoft planovi za Windows 11 u 2023. godini? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU