back to top

Najveće karakteristike i promjene u iOS-u 17.2

iOS 17.2 donosi puno novih funkcija u najnovijem ažuriranju. Pogledajte najveće promjene.

iOS 17.2 donosi nekoliko nove funkcije i promenite na svoju iPhone kako biste svoje iskustvo korištenja učinili još boljim. Ovo uključuje i aplikaciju Journal (dnevnik), stickers (naljepnice) sa reakcijama u iMessage i više. Više o tome u nastavku teksta.

1) Prijava u dnevnik

najveće karakteristike i promjene u ios-u 17.2

Prijava za časopis je jedna od najvećih karakteristika iOS-a 17 koju je Apple najavio WWDC 2023. Ima za cilj da vam pomogne da razmislite o svom mentalnom blagostanju kreiranjem digitalnih unosa u dnevnik i da vam pruži personalizovane preporuke koristeći mašinsko učenje na uređaju.

Nakon što ažurirate svoj iPhone na iOS 17.2, pronaći ćete aplikaciju Journal na početnom ekranu. Pokrenite ga i dodirnite ikonu plus (+). dobiti preporuke o tome o čemu pisati u aplikaciji, poput historije slušanja Apple Music, vaše vježbe i slično.

Svi podaci iz vašeg dnevnika encrypted su s kraja na kraj između vaših uređaj i iCloud račun, a sva obrada se obavlja na uređaju, što znači da ne morate brinuti o privatnosti. Koristeći Appleov ekosistem, ova aplikacija se ističe svojom izuzetnom personalizacijom u poređenju s drugim aplikacijama za vođenje dnevnika dostupnim u App Store-u.

2) Qi2 bežično punjenje za iPhone 13 i iPhone 14

najveće karakteristike i promjene u ios-u 17.2

Iako bežično punjenje putem MagSafe-a odlična opcija, dodatno vas uvlači u skupu ponudu Apple dodataka – MagSafe certificirani punjači često koštaju više od tradicionalnih bežičnih punjača.

Srećom, iOS 17.2 će također omogućiti vlasnicima iPhone 13 i iPhone 14 za punjenje svojih uređaja koristeći Qi2 standard bežičnog punjenja. Ovo pruža brojne prednosti u odnosu na Qi punjenje, kao što je brzina punjenja do 15 W, magnetno pričvršćivanje na vaš telefon, manje stvaranje topline i još mnogo toga. Osim toga, možete koristiti punjač koji radi na različitim platformama.

3) Naljepnice za reakcije u aplikaciji Poruke

najveće karakteristike i promjene u ios-u 17.2

Paralelno sa iOS-om 17, Apple je uveo mogućnost kreiranja custom stickers sa fotografija pohranjenih na vašem iPhoneu. Počevši od iOS 17.2, ove naljepnice možete koristiti za odgovaranje na poruke in aplikacija Poruke.

Da biste koristili naljepnicu ili naljepnicu “uživo” kao reakciju, jednostavno dugo pritisnite oblačić s tekstom da odaberete opciju “Dodaj naljepnicu” (“Dodaj naljepnicu”). Zatim odaberite bilo koju naljepnicu koju želite dodati kao reakciju na poruku.

4) Verifikacija (ključ) kontakta za iMessage aplikaciju

najveće karakteristike i promjene u ios-u 17.2

Slično funkciji “Zatvaranje Moda” predstavljen u iOS 16, Provjera ključa kontakta nova funkcija je usmjerena na zaštitu ljudi koji bi mogli biti meta visoko sofisticiranih sajber napadi sponzorisana od strane države.

Provjera kontakt ključa osigurava da šaljete poruke osobi kojoj namjeravate poslati poruku i da nije uključena treća strana. Ovo se radi provjerom da samo ovlašteni uređaji imaju pristup vašem iMessage računa, provjerava ključ uređaja i upozorava korisnika ako se otkrije nepoznati uređaj.

Ovu funkciju možete omogućiti na sljedeći način:

  • Otvorite aplikaciju Postavke i dodirnite Apple ID na vrhu ekrana.
  • Pomaknite se prema dolje i dodirnite Provjera ključa kontakta.
  • Uključite opciju “Verifikacija u iMessageu” i dodirnite Nastavi za početak

Napomena: Da bi dotična funkcija radila, mora je omogućiti svaki učesnik u razgovoru.

5) Mogućnost prijevoda putem akcijskog dugmeta

najveće karakteristike i promjene u ios-u 17.2

Ako posjedujete iPhone 15 Pro ili iPhone 15 Pro Maxvjerovatno već koristite akcijsko dugme on iPhone. Možete izabrati šta to dugme radi iz skupa dostupnih radnji ili dodeliti svoje omiljene prečica da to maksimalno iskoristite.

Sa ažuriranjem na iOS 17.2, vaš telefon dozvoljava brz prevod izgovorenih reči na drugi jezik. Prijevod se ne pojavljuje samo na vašem ekranu, već se i čita naglas. Da biste ovo postavili, idite na Postavke > Action Button i prevlačite lijevo dok ne dođete do opcije Prevedi.

Iako ste ovo ranije mogli postaviti kao prilagođenu prečicu, ovo bi samo pokrenulo aplikaciju umjesto direktnog prevođenja izgovorenog teksta. Dakle, ovo je fantastičan dodatak za one koji često koriste Appleovu aplikaciju prevod.

6) Vision Pro + Spatial Video Recording

najveće karakteristike i promjene u ios-u 17.2

Ako imate iPhone 15 Pro ili iPhone 15 Pro Maxsada možete snimati videozapise optimizirane za Apple Vision Pro slušalice. Aktivacija “prostorni video” funkcije u aplikaciji Postavke omogućava vam da istovremeno koristite glavnu i ultraširoku kamere za snimanje videa i spajanje snimaka.

Kada ga pustite na svom iPhoneu, vidjet ćete samo standardni 2D video. Međutim, možete očekivati ​​mnogo bolje iskustvo gledanja kada ga igrate putem Vision Pro slušalice kada bude dostupan 2024. Snimanje “prostornog videa” trenutno je ograničeno na 1080p at 30 sličica u sekundi.

7) Apple TV aplikacija s više opcija na jednom mjestu

najveće karakteristike i promjene u ios-u 17.2

Sa iOS 17.2, Apple je također poboljšao aplikaciju Apple TV kako bi ga lakše koristili. Kada otvorite aplikaciju i odaberete opciju Trgovina/trgovina iz donjeg menija, primijetit ćete da više nema kartica Filmovi i tv emisije koje su obično bile pri vrhu ekrana. Oni su sada kombinovani u karticu unutar prodavnice, što znači da više ne morate da prelazite između njih.

Sa ažuriranjem iOS 17.2, Apple nastavlja poboljšati zadovoljstvo korisnika i pružiti bolje iPhone iskustvo. Da biste pristupili ovim uzbudljivim funkcijama i poboljšanjima, ne oklijevajte ažurirajte svoj iPhone i otkrijte nove načine na koje Apple čini vaš pametni telefon još boljim.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Objava Najveće karakteristike i promjene u iOS-u 17.2 prvi put se pojavila na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU