back to top

Isključite nepotrebne opcije za Windows 10

Ove opcije za Windows 10 su nepotrebne i možete ih odmah isključiti.

Osim hrpe korisnih aplikacija i opcija, Windows 10 sa sobom donosi niz stvari koje vam možda neće trebati. Na sreću, mogu se deaktivirati. Tijekom godina nadogradnje, Windows 10 se razvio u vrlo robustan operativni sustav koji, za razliku od svog prethodnika, korisnicima pruža visoku razinu fleksibilnosti. No, istodobno je dobio velik broj opcija koje vam možda neće trebati i koje je najbolje isključiti. Ovo su neke od njih.

Isključite nepotrebne opcije za Windows 10

Obavijesti

Akcijski centar Windows 10 koristan je za sve obavijesti – aplikacije, podsjetnike, nedavno instalirane programe. Previše obavijesti je definitivno stvar koja može biti neugodna, pogotovo ako su ti podsjetnici nepotrebni.

opcije za windows 10
Isključite nepotrebne opcije za Windows 10

Da biste ih obuzdali, unesite postavke sustava Windows 10 klikom na izbornike Postavke (zupčanik)> Sustav> Obavijesti i radnje.

Tamo isključite stvari poput savjeta za Windows ili pogleda ‘dobrodošli’ nakon instaliranja nadogradnji. Ovdje, ako želite, možete upravljati i podsjetnicima koje objavljuju same aplikacije.

Oglasi u izborniku Start

Microsoft želi da koristite njihove aplikacije do te mjere da vam ih počne oglašavati u izborniku Start. Ove oglase možete isključiti jednostavnim posjetom postavkama ili klikom na opcije personalizacije: Postavke> Personalizacija> Start> Povremeno prikaži prijedloge u Start. To će isključiti oglase koji se pojavljuju kada otvorite Start.

opcije za windows 10
Isključite nepotrebne opcije za Windows 10

Ciljano oglašavanje treće strane

Microsoft prati vaše ponašanje u sustavu Windows 10 i stvara jedinstveni ID oglašavanja koji je povezan s vašim Microsoft računom. Koristi se za posluživanje personaliziranih oglasa trećih strana kroz Windows Store. Ovo praćenje možete isključiti kratkim posjetom izborniku privatnosti. Kliknite na Postavke> Privatnost> Općenito> Neka aplikacije koriste ID za oglašavanje kako bi oglase učinili zanimljivijima vama na temelju aktivnosti vaše aplikacije. To će, kako stoji u postavci, isključiti ID oglasa koji prilagođava oglase prema vašim aktivnostima u aplikaciji. – (Opcije za Windows 10)

Cortana ‘želi te upoznati’

Cortana, prilagodljivi digitalni asistent za Windows 10, prikuplja niz vaših osobnih podataka kao što su način na koji govorite, uzorci rukopisa i povijest pritisaka na tipke na vašoj tipkovnici. Možete ga zaustaviti posjetom ili odlaskom na postavke privatnosti Postavke> Privatnost> Inking & tipkanje i deaktiviranjem te opcije. – (Opcije za Windows 10)

Aplikacije rade u pozadini

Aplikacije u sustavu Windows 10 vrlo često rade nešto u pozadini, čak i kada su isključene. Mogu prikupljati informacije, slati obavijesti, preuzimati i instalirati ažuriranja te tako troše vaš internet i bateriju. Ako koristite mobilni uređaj i imate ograničen promet, predlažemo da isključite ovu značajku. – (Opcije za Windows 10)

Idite na postavke pozadinske aplikacije klikom Postavke> Privatnost> Pozadinske aplikacije i tamo isključite opciju Pusti aplikacije da rade u pozadini ili isključite pojedinačne aplikacije. – (Opcije za Windows 10)

DRUGI UPRAVO ČITAJU