back to top

Kako očuvati Windows 10 računar na životu s prestankom Microsoftove podrške?

Ima nas mnogo više koji imamo Windows 10 kompjutera i sledeće godine biće sprovedena velika Microsoft odluka. Po danu 14. oktobar 2025 prestanak podrške za Windows 10 što znači da će Microsoft prestati pružati podršku sa sigurnosnim ažuriranjima.

Ako ništa ne učinite po pitanju operativnog sistema, naći ćete se u istoj situaciji kao da koristite Windows XP ili Windows 7.

Koje su vaše opcije sa Windows 10 računarom nakon završetka podrške? Kako održati svoj računar živim? Provjerite ispod jer navodimo pet opcija koje vam se nude.

prošireno sigurnosno ažuriranje za windows 10

  1. Plaćanje pretplate na proširena sigurnosna ažuriranja za Windows 10

Prvobitna ideja Microsofta bila je da se Windows 10 ukine 14. oktobra 2025. godine, a računari sa njim jednostavno budu stavljeni u kategoriju zastarjelih uređaja.

Naknadno je postalo jasno da Windows 10 i dalje ima previše korisnika i da bi zbog takvog prestanka podrške veliki broj računara završio u otpadu i praktično prouzrokovao ekološku katastrofu.

Zbog navedenog, Microsoft je ipak popustio početnu rigidnu poziciju i najavio da će postojati opcija proširenja podrške za sigurnosna ažuriranja za Windows 10. Ova opcija se zove Prošireno sigurnosno ažuriranje (ONI SU) i to je program koji će produžiti životni ciklus vašeg računara.

Loša stvar u svemu ovome je što hoće Prošireno sigurnosno ažuriranje platiti. Ovo je prva situacija u Microsoftovoj istoriji da se običnim korisnicima nudi plaćena pretplata za održavanje operativnog sistema. Postojala je slična opcija u Windows XP i Windows 7, ali je utjecala samo na poslovne korisnike.

Cijena ovog paketa je također velika nepoznanica. Ne znamo da li će to biti mjesečna ili godišnja pretplata, ali je potvrđeno da će to biti podrška u naredne tri godine. Primljena ažuriranja bit će samo sigurnosna, što znači da nisu uključene nove funkcije.

Možda nam poređenje sa modelom proširene podrške za poslovne korisnike operativnog sistema Windows 7 može dati ideju o potencijalnim troškovima. Radilo se o iznosu od 50 dolara po uređaju za prvu godinu korišćenja, a ovaj iznos se povećavao u narednim periodima, tako da je u drugoj godini iznosio 100 dolara, a u trećoj godini 200 dolara.

windows 11 ažuriranje

  1. Nadogradnja nepodržanog računara na Windows 11

Windows 11 ima prilično stroge minimalne specifikacije, ali iz njih možete jasno vidjeti koje uvjete vaš računar mora imati da bi se besplatno nadogradio na Windows 11.

Kada govorimo o nadogradnji na Windows 11, možemo reći da postoje tri tipa računara sa Windows 10:

  1. Računari koji su zvanično podržani imaju odgovarajuće specifikacije i omogućavaju besplatnu nadogradnju na Windows 11.
  2. Računari koji nisu zvanično podržani, ali im Microsoft omogućava nadogradnju na Windows 11 putem zaobilaznih rješenja (npr. putem Rufus softvera) bez garantiranih ažuriranja i daljnje tehničke podrške.
  3. Stari računari koji uopšte ne mogu da pokrenu Windows 11.

Microsoft je posebno istakao drugu grupu nepodržanih računara koje smo naveli i upozorio da takve nadogradnje neće rezultirati budućim ažuriranjima i podrškom, ali mnogi korisnici redovno prijavljuju da nisu imali problema s instaliranjem Windows 11 na takve uređaje.

Status računara koji nema sve potrebne uslove za nadogradnju na Windows 11 je drugačiji, jer Microsoft neće pružiti mogućnost dobijanja dalje podrške, ali očigledno korisnici nemaju problema sa korišćenjem novog operativnog sistema u takvom “nezvaničnom” obliku. S obzirom da se uglavnom radi o računarima koji su na samoj ivici i možda neka njihova stavka ne zadovoljava minimalne specifikacije za Windows 11 (uglavnom je to nedostatak TPM 2.0 modul ili koristeći Intel procesore 7. generacije itd.), korisnici se obično odlučuju za nadogradnju. To je zato što imaju računare koji imaju dovoljno moćne specifikacije i mogu bez problema pokrenuti Windows 11, pa se često odlučuju da ih instaliraju preko Rufusa.

 

chrome os flex

  1. Instalacija Google ChromeOS Flex operativnog sistema

Googleovaj ChromeOS operativni sistem dolazi uz Chromebook, ali nije jedini. Google takođe ima specijalizovani operativni sistem tzv ChromeOS Flex koji je dostupan za sve ostale računare.

U tom slučaju ChromeOS Flex može biti prilično uspješna alternativa nakon što napustite Windows 10. Lako se instalira i besplatno ćete dobiti sigurnosna ažuriranja.

Google je prvenstveno zainteresiran za oglašavanje ChromeOS Flex-a za poslovne korisnike, ali ga bez problema mogu instalirati i obični korisnici. Potrebno je znati da ChromeOS Flex ne podržava sve računare, pa je potrebno pronaći listu podržanih uređaja na Googleovoj web stranici.

To je osnovni operativni sistem koji će vam dobro doći za uobičajene aktivnosti kao što su surfanje internetom, gledanje videa ili čak kreiranje nekih dokumenata. Ne zaboravite da ChromeOS Flex nema iste karakteristike kao ChromeOS na Chromebook uređajima, pa je možda najvažnija razlika u tome što nema mogućnost instaliranja Android aplikacija.

linux

  1. Prelazak na Linux

Najjednostavnije rješenje za neke će jednostavno biti prelazak na Linux. To je pouzdan operativni sistem koji je funkcionalan i prilično jednostavan za korištenje.

7 stvari Ubuntu radi bolje od Windowsa

Ubuntu je vrlo popularna Linux distribucija koja vam se može odmah ponuditi, ali postoje i neke druge. Na Linux računarima možete pokrenuti web pretraživače kao što su Google Chrome ili Mozilla Firefox, a u mnogim situacijama na njima se mogu koristiti alternativni programi za neke klasične Windows programe kao što je Microsoft Office ili drugi.

Najbolja stvar kod Linuxa je to što je to vrlo siguran open-source operativni sistem koji vas neće bombardovati stalnim ažuriranjima, tako da biste mogli imati iznenađujuće pozitivno iskustvo u tom smislu.

 

da li računar podržava windows 10

  1. Nastavak korištenja Windows 10 bez sigurnosnih ažuriranja (ne preporučuje se)

Vaš Windows 10 računar nakon 14. oktobar 2025 neće prestati da radi. I dalje ćete moći da koristite Windows 10, kao što i dalje možete koristiti Windows XP ili Windows 7.

Razlika je u tome što prestaje bilo kakav oblik Microsoftove podrške za Windows 10, a sigurnosna ažuriranja su ovdje presudna. Bez njih, vaše radno okruženje na računaru više nije bezbedno i pojaviće se niz sigurnosnih rupa koje mogu u velikoj meri ugroziti vaše podatke.

Živimo u eri u kojoj je sajber prevara možda najsofisticiranija ikada bila, a iznenadni dolazak AI alata kojem svjedočimo može samo pogoršati situaciju.

Ono što može biti tračak nade je nešto što se dogodilo sa Windowsom 7. Naime, neki antivirusni softveri su, bez obzira na prestanak Microsoftove podrške, i dalje pružali sigurnosna ažuriranja za Windows 7. Tako smo imali situaciju da je Avira pružila podršku za Windows 7 čak do studenog 2022. ili da Bitdefender pruža kontinuiranu podršku još dvije godine nakon Microsoftovog prestanka podrške.

Isto se može dogoditi sa Windows 10 i vjerovatno će se na kraju dogoditi, ali svaki korisnik mora procijeniti da li je to zaista dovoljno da zaštiti svoje podatke.

Ovdje moramo spomenuti i web pretraživače. Situacija može biti malo drugačija jer je, na primjer, Google Chrome imao podršku za Windows 7 do 2023. godine, pa vjerujemo da je dugoročna podrška za Windows 10 osigurana u ovoj domeni.

 

Ima nade

Na kraju, korisnicima Windows 10 računara možemo reći najvažnije: imate opcije! Oni koji odluče da plate pretplatu imaće sigurnosnu podršku za Windows 10 do oktobar 2028a svi ostali će procijeniti ostale alternative i koja im najviše odgovara.

 

Napisao: Ervin Mičetić

Post Kako očuvati Windows 10 računar u životu nakon prestanka Microsoftove podrške? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU