back to top

Netflix je konačno objavio pravila i objašnjenja vezana za zabranu dijeljenja lozinki van domaćinstva. Uvodi se pojam “primarna lokacija”!

Po svemu sudeći, ovu godinu će obilježiti promjene u Netflix pretplatama.

Ono o čemu se do sada najviše govorilo je zabrana dijeljenja lozinki. Podsjetimo kako je počelo testiranje novih pravila u tri južnoameričke zemlje – Čileu, Peruu i Kostariki.

Njegovi rezultati pokazali su veliku nedorečenost prilikom utvrđivanja pravila za dijeljenje lozinki, jer na kraju nije bilo jasno u kojoj će formi to biti implementirano, a postalo je vidljivo i da su neki korisnici na vrlo lak način izbjegavali bilo kakve sankcije. Netflix se u posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno posvetio detaljnoj analizi nastalih problema, a rezultat su nova pravila koja definišu proceduru zabrane dijeljenja lozinki.

netflix je konačno objavio pravila i objašnjenja vezana za zabranu dijeljenja lozinki van domaćinstva. uvodi se pojam "primarna lokacija"!

Ažuriran odjeljak korisničke podrške na stranici

Netflix je konačno objasnio kako želi zadržati dijeljenje lozinke unutar domaćinstva i ograničiti istu aktivnost izvana. Naravno, cilj ove procedure je da se eventualno deljenje lozinki van domaćinstva dodatno naplaćuje.

Netflix je podijelio na svojoj službenoj web stranici pravila u kojoj se navodi kako će se kontrolisati deljenje lozinki unutar domaćinstva. Na tom dijelu stranice, osim objašnjenja, nalaze se i odgovori na često postavljana pitanja (FAQ) gdje su neki pojmovi pojašnjeni. Gore navedena pravila su trenutno dostupna samo za zemlje u kojima su testirana ograničenja dijeljenja lozinke – Čile, Peru i Kostarika.

 

Novi pojam – primarna lokacija

Ono što je najzanimljivije u vezi s novim pravilima je upotreba novog izraza “primarna lokacija“. Iza toga stoji pravilo da svi korisnički nalozi i uređaji moraju biti povezani na isti Wi-Fi kao i televizor.

Netflix je definirao primarnu lokaciju kao glavnu lokaciju na kojoj se pregledava Netflix usluga, a prepoznaje se preko Wi-Fi kućne mreže na koju su povezani svi uređaji. Samo takvi uređaji će moći koristiti Netflix.

Netflix dalje kaže da će postavljanje primarne lokacije za vaš račun osigurati da vi i svi u vašem domaćinstvu možete gledati Netflix. Uređajima koji će koristiti vaš račun na drugim lokacijama (lokacije koje su povezane na drugu Wi-Fi mrežu od primarne lokacije) može biti blokiran pristup Netflixu.

netflix

Strožija pravila

Zanimljivo je da Netflix ima rješenja za one korisnike koji neće odrediti svoju primarnu lokaciju. Naime, u slučaju da korisnik nije odredio primarnu lokaciju ili nema TV, Netflix će automatski postaviti primarnu lokaciju prema IP adresi ili će isto učiniti prema ID-u uređaja i aktivnosti.

Nakon toga, korisnici koji žive u tom domaćinstvu i žele koristiti Netflix morat će pokrenuti Netflix aplikaciju na svojim uređajima barem jednom u roku od 31 dana.

 

Šta je sa članovima domaćinstva koji se nalaze na više lokacija?

Prilikom uvođenja novih pravila uvijek se mogu naći posebne situacije, a jedna od njih, ujedno i ključna, je situacija kada članovi istog domaćinstva žive na više lokacija.

Netflix će vam tada omogućiti da dodate “dodatni član” (extra clan) na korisnički račun po cijeni nižoj od trenutne “Basic“ plan (7,99 eura). Ovi “dodatni članovi” će dobiti svoje podatke za prijavu na račun, ali jedino ograničenje je da moraju biti prijavljeni u istoj zemlji kao i vlasnik računa.

Dakle, korištenje istog Netflix korisničkog računa u drugoj zemlji neće biti moguće i očigledno je da se u ovoj situaciji očekuje plaćanje još jedne pretplate.

Druga potencijalna situacija je kada se uređaj rijetko koristi za Netflix ili se koristi tijekom putovanja. U tom slučaju, vlasnik korisničkog računa mora potvrditi takav uređaj i dobiti kod koji šalje osobi koja koristi navedeni uređaj. Ako je provjera uspješna, Netflix se može gledati na ovaj način 7 dana.

netflix igre

Postoje nejasnoće

Ograničavanje zabrane lozinki tek treba da počne u ovom obliku i počne da se primenjuje u drugim zemljama, ali već postoje određene nejasnoće u vezi sa njenom upotrebom.

Nije detaljno objašnjeno kako će zabrana lozinke utjecati na korisnike koji koriste VPN. Nejasna je i situacija dijeljenja koda za korištenje Netflixa u pokretu. Nije poznato da li će zahtjevi za dobijanje koda moći biti uzastopni.

Ovo su samo neka od početnih pitanja, ali vjerujemo da će ih biti više čim ovaj model počne da se širi. Zasad je ograničen samo na Čile, Peru i Kostariku, ali već ima najava da će uskoro biti implementiran i u zemljama Sjeverne Amerike. Pretpostavljamo da će u narednom periodu na red doći i Evropa.

Netflix se nada da će ograničenje lozinke rezultirati većim brojem pretplata, čak i ako su to jeftinije pretplate s oglasima ili pretplate za “dodatne članove”. Neki stručnjaci kažu da bi se Netflixu mogao dogoditi upravo suprotan efekat i da će korisnici jednostavno preći na Hulu, HBO Max ili Disney+ i besplatno dijeliti svoje korisničke račune.

Sigurno ćemo vidjeti tokom ove godine da li će ograničenje dijeljenja lozinki kao modela zaista biti dobro organizirano i da li će rezultirati boljim finansijskim rezultatima za Netflix. Ovo će svakako biti početni šok za korisnike, ali potencijalne nejasnoće, dupli kriterijumi ili situacije u “sivoj zoni” aplikacije mogu izazvati dodatno nezadovoljstvo i otkazivanje pretplata.

Napisao: Ervin Mičetić

U postu Netflix je konačno objavio pravila i objašnjenja vezana za zabranu dijeljenja lozinki van domaćinstva. Uvodi se pojam “primarna lokacija”! prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU