back to top

Šta će se dogoditi u svijetu igara do kraja 2023? Evo nekih predviđanja koja bi mogla u potpunosti promijeniti video igre kakve danas poznajemo.

Svijet igara je po mnogim standardima vrlo haotična industrija u kojoj se stvari mogu promijeniti preko noći. Budući da se u njemu stalno pojavljuju novi proizvodi, kako hardverski tako i softverski, korisnicima je prilično teško biti u trendu i pratiti sve što se dešava.

Iako je danas izuzetno teško prognozirati kako će se pojedina industrija kretati, u ovom tekstu pokušaćemo da objasnimo šta bi se moglo dogoditi u industriji igara do kraja 2023. godine na osnovu trenutnih okolnosti i eventualnih kretanja određenih trendovi. U predviđanjima će pomoći i trenutna uloga tehnoloških kompanija u industriji igara i najave nekih događaja koji će promijeniti njihove pozicije.

jailbreak za ps5

  1. Cijene će nastaviti rasti

Globalna inflacija je nepovratno promijenila tržište i natjerala nas sve da smanjimo potrošnju i pažljivije pratimo cijene. To se možda još više odnosi na Hrvatsku, jer smo nedavno prešli na euro i još se navikavamo na vrijednosti u novoj valuti.

Postoji jednostavno pravilo za kompanije u vrijeme inflacije – moraju uložiti još više rada i truda kako bi kupcima pružile dodatnu vrijednost i održale prodaju. Pored navedenog, kompanije danas moraju veoma dobro da balansiraju cene, pa to uglavnom znači njihovo povećanje jer su povećani troškovi proizvodnje i izdvajanja za plate zaposlenih.

Uticaj inflacije jednostavno zahtijeva da se povećani troškovi prebace na nekoga, a u industriji igara i u IT industriji općenito, to su kupci, jer cijene proizvoda i dalje rastu. Nažalost, ovaj trend će se nastaviti zbog trenutnih političkih i ekonomskih prilika u svijetu kojem se ne nazire kraj.

Ako cijene dosegnu kritičnu tačku u kojoj kupci prestanu da troše na nove igre i konzole, industrija igara bi se mogla naći u problemima.

e3 2020

  1. E3 bi mogao imati najnižu posjećenost do sada

Neki korisnici možda nisu čuli E3. To je najveći događaj u SAD-u kada je u pitanju industrija igara i uključuje mnoge programere i izdavače video igara zajedno s raznim hardverskim i igranim naslovima.

E3 je već godinama stub industrije igara i učešće u njemu uživo ili putem live streama postala je tradicija za mnoge.

Nažalost, od početka pandemije događaj je naišao na probleme i odgođen je za 2020. godinu, a kontinuirani pad gledanosti zabilježen je tokom 2021. i 2022. godine. Ove godine Microsoft, Sony i Nintendo objavili da preskaču E3 jer planiraju da organizuju sopstveni nezavisni gaming događaj.

Sve ovo nam govori da bi 2023. E3 mogao zabilježiti najnižu posjećenost od 1995. godine.

kriptovalute

  1. Kriptovalute će postati još više integrisane sa video igrama

Uprkos padu tržišne vrijednosti kriptovaluta tokom 2022. godine, njihov razvoj još uvijek ne usporava. Kada je u pitanju industrija igara, realnost je da su kriptovalute u njoj našle svoje utočište i igrači nemaju ništa protiv toga.

Uzmimo za primjer igru ​​”Axie Infinity“ koji možete preuzeti besplatno, ali morate kupiti NFT da biste ga igrali. Ova praksa bi se mogla proširiti na mnoge naslove igara, tako da će se sve češće vidjeti da je za početak igranja potrebno unaprijed kupiti kriptovalute ili naknadno izvršiti transakcije u igri kako biste dobili nove mogućnosti.

Takozvani. “igraj da zaradiš“Kripto igre postoje već neko vrijeme i mnogi igrači provode sate i sate igrajući ih kako bi povećali svoju zalihu kriptovaluta. Globalna recesija i inflacija istovremeno pokreću trend da ljudi žele dodatni prihod, pa smo sigurni da će mnogi igrači vidjeti ovu priliku upravo sa sličnim igrama.

microsoft je kupio activision blizzard

  1. Microsoftova akvizicija Activisiona će uspjeti

Microsoft pokušava da realizuje akviziciju od početka 2022 Activision. Iako su američke regulatorne agencije usporile cijeli proces i mnogi gaming fanovi to ne odobravaju, Microsoft nije pokolebao sva ova dešavanja i evidentno je da odlučno ide ka finalizaciji.

Neki mediji navode da je Microsoft spreman na kompromis sa svojim konkurentima na tržištu u vidu licencnih ponuda koje bi trebalo da riješe sva pitanja nepovjerenja. Ako se sporazum postigne na ovaj način, Microsoft će imati jasan put ka završetku posla sa Activisionom.

netflix

  1. Netflix će objaviti nove igre za pametne telefone i PC

Prošlo je već dosta vremena Netflix objavljuje igrice i sve se više udaljava od činjenice da je to samo streaming servis. Netflix je čvrsto uvjeren da će ga igre nekako spasiti nakon što je prošlu godinu obilježio veliki pad broja pretplatnika.

Sudeći po Netflixovom poslovnom planu, 2023. će biti godina dolaska mnogih igrica za telefone kao i za PC. Najavu PC igrice do sada nismo imali prilike vidjeti, pa s nestrpljenjem čekamo da saznamo kakve će biti reakcije fanova na nju.

Dodavanje novih proizvoda u okviru postojećih pretplata je Netflixov plan za obnavljanje pozitivnih poslovnih trendova.

vr microsoft hololens

  1. Microsoft će plasirati novi VR uređaj

Diskusije o VR tehnologiji su se u posljednje vrijeme malo stišale, ali to ne znači da se ništa ne dešava. Informacije iz pouzdanih izvora govore da Microsoft planira VR integraciju sljedećih platformi: Microsoft Teams aplikacije, Windows 365, Microsoft Office, Xbox igre u oblaku, Microsoft Intune, Azure Active Directory i Microsoft Mesh.

Da bi izvršio integraciju, Microsoftu je potreban VR uređaj, a već je potvrđeno da tehnološki gigant ima saradnju sa kompanijom Target i na tome se radi Quest Pro VR.

Microsoft bi, ako pogledamo sve trenutne činjenice, mogao najaviti izlazak svog VR uređaja tokom 2023. godine.

facebook metaverse

  1. Metaverse će svoju premijeru doživjeti u igricama

Bez obzira što je izazvalo negativne komentare i prigušilo entuzijazam fanova, Metaverse nije zaustavljen u Zuckerbergovim planovima. Mnoge kompanije kontinuirano ulažu velike svote novca u to, a dvije su najvažnije Target i Microsoft.

Iako već postoje gaming naslovi kao što su “Axie Infinity” i “Decentraland“ koje su orijentirane na Metaverse, postoje dobre šanse da će se još dublje ugraditi u svijet video igara tokom 2023.

Metaverse će svakako pokušati napraviti još jedan korak naprijed i biti dio igre koja će obilježiti istinski bijeg od svijeta stvarnosti, a čini nam se da su trenutni događaji u svijetu pravo vrijeme za dolazak nečeg sličnog.

 

  1. Mogla bi se pojaviti nova usluga streaminga igara ili nova konzola

Sa novijom generacijom konzola ne osjećamo baš da se razlikuju od prethodnih, pa iz tog razloga vjerujemo da se nešto mora dogoditi ove godine. Pretpostavke su da se mora pojaviti novi servis za streaming igara ili nova konzola koja će ići u korak s vremenom i ponuditi nešto sasvim novo jer za to postoje uslovi. Važno je reći i da živimo u ekonomski veoma zahtjevnim vremenima, a kupcima koji sve više vode računa o cijenama mora se ponuditi nešto što ima novu vrijednost.

Dodajte ovim izjavama potvrđenu najavu da Microsoft, Sony i Nintendo bojkotuju ovogodišnji E3 2023 i sigurno ćemo dobiti najavu nečeg velikog. Novi cloud gaming servis ili konzola mogao bi biti cilj ovih kompanija, a posebno bi to mogao biti jeftiniji servis ili “lakša” konzola koja bi cijenom odgovarala nadolazećim periodima recesije.

 

Koja su vaša predviđanja za industriju igara do kraja 2023? Pišite u komentarima.

Napisao: Ervin Mičetić

 

Članak Šta će se dogoditi u svijetu igara do kraja 2023. godine? Evo nekih predviđanja koja bi mogla u potpunosti promijeniti video igre kakve danas poznajemo. prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU