back to top

Šta je procesor i koja mu je uloga u radu računara

Akronimi su omiljeni način u svijetu tehnologije da uzbudljiva tehnologija zvuči nevjerovatno zbunjujuće. Kada tražite novi PC ili laptop, specifikacije će pominjati tip CPU-a koji možete očekivati u novom uređaju. Frustrirajuće, skoro uvijek vam ne kažu zašto je to toliko važno. Kada se suočite sa odlukama između AMD-a i Intela, dual ili quad-core, i i3 protiv i7, može biti teško uočiti razliku i zašto je to važno. Znati šta je najbolje za vas može biti teško, ali mi smo tu da vam pomognemo.

šta je procesor
Šta je procesor i koja mu je uloga u radu računara

Šta je procesor

CPU je skraćenica od The Core Processing Unit. U prevodue to znači jezgro procesorske jedinice (CPU) i  često se naziva mozgom računara. To je jedna od nekoliko jedinica za obradu, ali je vjerovatno najvažnija. CPU izvodi proračune, radnje i pokreće programe.

U starijim računarima, ove funkcije su bile podjeljene na više procesora. Ali, poboljšanja u proizvodnji i dizajnu znače da se cijeli CPU može smjestiti na jedan čip. Zbog toga ćete ponekad čuti i da se CPU-i nazivaju mikroprocesorima.

Ove manje veličine su značile da možemo smanjiti veličinu računara i imati tanje i lakše laptope. Ovi moćni procesori su takođe ključni za performanse vašeg pametnog telefona.

Šta procesor radi

Bilo je mnogo poboljšanja tokom godina otkako su prvi CPU-i došli na scenu. Uprkos tome, primarna funkcija CPU-a je ostala ista i sastoji se od tri koraka; dohvati(fetch), dekodiraj(decode) i izvrši(execute).

Dohvati (Fetch)

Baš kao što možete očekivati, dohvaćanje uključuje primanje instrukcija. Instrukcija je predstavljena kao niz brojeva i prosljeđuje se CPU-u iz RAM-a. Svaka instrukcija je samo jedan mali dio bilo koje operacije, tako da CPU mora znati koja instrukcija slijedi.

Trenutnu adresu instrukcija drži programski brojač (PC). Računar i instrukcije se zatim stavljaju u registar instrukcija (IR). Nakon toga, dužina PC-a se povećava kako bi se referencirala adresa sljedeće instrukcije.

Dekodiraj (Decode)

Jednom kada se instrukcija dohvati i pohrani u IR, CPU prosljeđuje instrukciju u kolo koje se zove dekoder instrukcija. Ovo pretvara instrukciju u signale koji će se proslijediti drugim dijelovima CPU-a za akciju.

Izvrši (Excecute)

U završnom koraku, dekodirane instrukcije se šalju relevantnim dijelovima CPU-a da se dovrše. Rezultati se obično zapisuju u CPU registar, gdje ih kasnije upute mogu referencirati. Zamislite to kao u suštini funkciju memorije na vašem kalkulatoru.

Šta je procesor sa više jezgara

Rani računari su imali samo jedno procesorsko jezgro, tako da je CPU bio ograničen na obradu jednog po jednog skupa instrukcija. Zbog toga su ovi stariji računari bili relativno spori, a obrada podataka je bila dugotrajna.

Tokom godina, proizvođači su doveli procesore sa jednim jezgrom do svojih granica, pa su počeli da traže druge načine da poboljšaju mogućnosti procesora. Zbog toga sada imamo procesore s više jezgara, a fraze kao što su dual-core, quad-core i octa-core često krase PC marketinški materijal.

Međutim, oni nisu tako složeni kao što se na prvi pogled čini. Na primjer, dvojezgreni procesor su zapravo samo dva odvojena CPU-a na jednom čipu. Umjesto da u potpunosti redizajniraju CPU, kompanije su poboljšale proizvodni proces kako bi poboljšale performanse.

Nedavno su dizajneri procesora pronašli način da dodatno povećaju performanse tako što će procesor s jednom jezgrom ponašati kao da ima dvije jezgre. Ovo je poznato kao hyper-threading i uobičajeno je u većini Intel Core raspona CPU-a.

šta je procesor
Šta je procesor i koja mu je uloga u radu računara

Razumijevanje specifikacija procesora

Razumijevanje kako CPU radi je ključno, posebno ako to kombinirate sa svjesnošću o vodećim markama i asortimanima. Međutim, postoji mnogo opcija sa sličnim specifikacijama na visokom nivou.

Da biste lakše uporedili modele, možete uzeti u obzir neke dodatne detaljnije specifikacije. Ovo će vam pomoći da odlučite između CPU-a kada dođe vrijeme za ulaganje u novi, moderni procesor za vaš računar.

Mobilni ili Desktop CPU

Tradicionalno, računari su bili veliki, statični, desktop elektronski uređaji koji su se stalno napajali električnom energijom iz mreže. Međutim, sada imamo laptope, pametne telefone, tablete i pametne kućne uređaje sa moćnim CPU-ima.

Da bi se postigao ovaj prelazak na prenosiviji način života, uređaji koriste posebno dizajnirane mobilne procesore. Ovi CPU-i su optimizirani za potrošnju energije i efikasnost kako bi produžili vijek trajanja baterije što je više moguće. – (Šta je procesor)

Iako ne postoji standard, generalno, mobilni procesori imaju oznaku ‘U’ za ultra-nisku potrošnju, ‘HQ’ za grafiku visokih performansi i ‘HK’ za grafiku performansi i overclocking. Slično, desktop CPU-ima se dodaje ‘K’ za overklokiranje i ‘T’ za optimizovanu potrošnju energije. – (Šta je procesor)

32 naspram 64-bitnih procesora

Vaš procesor ne dobija stalan protok podataka. Umjesto toga, prima podatke u manjim komadima. Performanse procesora su ograničene brojem bitova. Iako su 32-bitni procesori prvi put dizajnirani 1940-ih, postali su praktični tek mnogo kasnije. – (Šta je procesor)

Do 1990-ih bili su dovoljno pristupačni da se uključe u potrošačku elektroniku, a svi su pretpostavljali da će 32 bita biti relativno otporni na budućnost. Međutim, kako je predviđeno Mooreovim zakonom, tehnologija je nastavila da se poboljšava, a uskoro su 32-bitni procesori postali ograničavajući faktor u hardveru i softveru. Kao rezultat toga, oni su postepeno uklonjeni u korist 64-bitnih. – (Šta je procesor)

CPU Socket Tip

CPU treba biti spojen na ostale komponente preko matične ploče kako bi se napravio potpuno funkcionalan računar. Prilikom odabira CPU-a, morate osigurati da se tipovi CPU-a i matične ploče podudaraju. – (Šta je procesor)

L2/L3 keš memorija

L2 i L3 keš memorija je brza ugrađena memorija koju CPU koristi tokom obrade. Što ga više imate, to će vaš CPU raditi brže. – (Šta je procesor)

Frekvencija

Frekvencija se odnosi na radnu brzinu procesora. Prije višejezgrenih procesora, frekvencija je bila najvažnija stavka performansi između pojedinačnih CPU-a. Uprkos dodavanju karakteristika, to je i dalje vitalna specifikacija koju treba uzeti u obzir. Na primjer, vrlo brz dvojezgarni CPU može nadmašiti sporiji četverojezgreni CPU. – (Šta je procesor)

Mozak operacije

CPU je vjerovatno najvažnija komponenta vašeg računara. Obavlja sve zadatke koje povezujete s računarima, a ostali dijelovi prvenstveno postoje za podršku CPU-u. U kombinaciji, čine naše računare, laptope, tablete, pametne telefone i povezanu opremu moćnijim i, konačno, vrijednijim. – (Šta je procesor)

DRUGI UPRAVO ČITAJU