Vrste USB konektora

Većina računara i elektronskih uređaja imaju neki oblik USB konektora, mnogi uređaji dolaze u paketu sa USB kablom. Objasnicu vam čemu služe i gde se koriste određeni USB konektori.

Vrste USB konektora

Pokazaću vam 5 najčešćih tipova USB konektora:

Tip A: Pravougaonog oblika koji se nalazi na jednom kraju skoro svakog USB kabla. Većina računara ima više USB portova za povezivanje perifernih uređaja. Naći ćete ih na konzolama za igru, televizorima itd. Ovaj priključak može da se ubaci samo na jedan način.

vrste usb konektora
Vrste USB konektora

Tip B: Skoro pa kvadratnog oblika, koji se uglavnom koristi za štampače i druge uređaje koji se povezuju sa računarom.

Mini-USB: Manji tip konektora koji je bio standard za mobilne uređaje pre Micro-USB. I ako danas nije vise zastupljen možete ga naći na nekim kamerama, PS3, MP3 plejerima i slično.

Micro-USB: Trenutni standard (polako opada upotreba ovog tipa) za mobilne i prenosive uređaje koji je čak manji od Mini-USB. Sve je manje uređaja koji koriste ovaj tip i polako se prelazi na USB C tip.

Tip C: Najnoviji USB standard, on je reverzibilni i brži od prethodnih USB. možete ga videti na novim telefonima i laptopovima. O njemu ćemo na kraju ovog članka pisati opširnije.USB tipovi konektora Tip A,, Tip B, Tip C, MICRO B, MINI B

U većini slučajeva naći ćete USB koji sa jedne strane ima tip A a na drugoj strani ima tip B. Kraj tipa A napaja uređaj stujom, dok tip B prima snagu struje. Ovo je iz razloga da bi se sprečilo potencijalno oštećenje, kao na primer povezivanje dva računara preko USB A.

Standardi za USB brzinu

USB brzine su:

USB 1: je stari standard sa bzinom do 12 Mb/s. Danas je malo verovatno pronaći uređaj koji koristi ovaj standard.

USB 2: je uveo nove mogucnosti, bzinu do 60 Mb/s, koišćenje Mini i Micro konektore i još mnogo toga. Danas je to najsporija bzina USB-a koja se koristi. Naći ćete ga na jeftinim fleš memorijama, miševa, tastatura i slično. Takođe većina računara koristi nekoliko USB 2.0 priključaka.

USB 3: je trenutni standard za USB brzinu. Puno je brži od USB 2.0 (do 625 Mb/s) pa se preporučuje za eksterne HDD diskove. Možete ga prepoznati po plavoj boji na portu ili konektoru. Većina novijih računara imaju najmanje jedan USB 3 priključak kao i novije fleš memorije. – (Vrste USB konektora)

Možete koristiti USB 2.0 na uređaj sa USB 3 i obrnuto ali nećete imati brzinu koja odgovara brzini USB 3. – (Vrste USB konektora)

Na fotografiji ispod su prikazani tipovi konektora kompatibilni sa kojim standardima. – (Vrste USB konektora)

vrste usb konektora
Tipovi konektora

Šta je USB C tip?

USB C je novi standard koji puno obećava. Manji je, reverzibilan i brz. USB C može da prima i pruža mnogo više energije nego prethodne verzije USB-a. Pored prenosa podataka, USB C može da napaja uređaje, prikazuje sliku na monitoru i još mnogo toga. – (Vrste USB konektora)

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU