back to top

7 najvažnijih karakteristika HyperOS-a koje će Xiaomi uređaji dobiti

Prošlo je više od decenije otkako se Xiaomi pojavio MIUI. S obzirom na to, nedavna velika promjena ovog korisničkog interfejsa i njegova nadogradnja na novi HyperOS oni su zaista veoma značajan redizajn koji će biti još jedan adut u rukavu kineskog tehnološkog giganta.

HyperOS zvanično je najavljen 26. oktobra i biće sistematski distribuiran korisnicima na različitim modelima Xiaomi uređaja, a globalno od prvog kvartala 2024. U ovom tekstu ćemo navesti sedam najvažnijih karakteristika HyperOS-a koje donose nešto novo u odnosu na MIUI i čine Xiaomijeve uređaje još konkurentnijim na tržištu.

 

  1. Uklanjanje bloatware-a

Postojanje bloatware tj. unaprijed instaliran softver na uređajima je nešto što je uobičajeno za Xiaomi, a posebno kod vodećih modela.

Sa HyperOS-om, Xiaomi pravi veliki korak naprijed, tako da će korisnici sada moći sami brisati bez ikakvih poteškoća bloatware. Bilo da vam smetaju aplikacije kao što su Mi Video, Security, Gallery ili čak igre, imaćete izbor šta želite da izbrišete i koji će sadržaj imati vaš korisnički interfejs.

Jedino ograničenje će biti kod Mi Browser i GetApps aplikacije koje se ne mogu ukloniti, ali ćete moći upravljati svim ostalim aplikacijama i brisati ih ako ih ne trebate koristiti.

7 najvažnijih karakteristika hyperos-a koje će xiaomi uređaji dobiti

  1. Prilagođavanje zaključanog ekrana

Razmislite o tome – ako ste naišli na uređaj sa ne baš privlačnim zaključanim ekranom, da li biste željeli da ga koristite? Vjerovatno ne, a ta činjenica može odmah uticati na stvaranje prvog utiska.

Uz HyperOS, Xiaomi je napravio odličan posao u ovom segmentu jer sada korisnici imaju mogućnost prilagođavanja zaključanog ekrana. Ovdje se ne radi samo o čisto estetskoj funkciji, već i o praktičnosti korištenja uređaja za korisnike koji žele imati određene widgete ili informacije čim preuzmu uređaj. Apple je ovu funkciju predstavio s ažuriranjem za iOS 16, a Xiaomi nam je donosi s HyperOS-om.

Prva stvar koju možete učiniti je postaviti određenu sliku na ekran. Nakon toga, imate veliki broj različitih dizajna zaključanih ekrana koje možete izabrati i možete birati između tri stila: Classic, Rhombus i Časopis.

Zanimljivi dodaci su da možete promijeniti font teksta na zaključanom ekranu te stil i oblik sata.

Kako to izgleda možete pogledati u sljedećem videu:

 

 

(slijeva na desno) hyperos vs miui 14 vs ios 17.2 kontrolni centar poređenje
(Slijeva na desno) HyperOS vs MIUI 14 vs iOS 17.2 Kontrolni centar Poređenje
  1. Čistiji kontrolni centar

Kontrolni centar (Kontrolni centar) se često posjećuje na Xiaomi uređajima jer je tu za upravljanje funkcijama kao što su Wi-Fi, lokacije, Bluetooth ili samo za brzi pristup funkcijama.

Ako niste upoznati sa Kontrolnim centrom, možete ga uključiti na sljedeći način:

  1. Otvorite postavke telefona (Postavke) i kliknite na “Prikaz”.
  2. Pomaknite se prema dolje i otvorite “Control center & Notification shadow”.
  3. Prilagodite upotrebu i izgled Kontrolnog centra.

Ono što nas čeka sa HyperOS-om je čišći i mnogo praktičniji kontrolni centar u odnosu na njegovu MIUI verziju.

Za početak, HyperOS se riješio svih imena ikona u Kontrolnom centru tako da sada ima više mjesta za njih. Također je došlo do promjene kada prevučete prstom prema dolje da biste otvorili kontrolni centar. Sada nećete morati dodatno prevlačiti prstom u stranu da biste pristupili brzim postavkama, sve će biti uključeno u jedan prikaz i samo ćete morati da skrolujete prema dolje.

 

  1. Nadograđena aplikacija “Galerija”.

Iako sa tradicionalnim “Galerija“ Nije bilo poteškoća s aplikacijom na MIUI-u, mora se priznati da je i dalje bilo prostora za nadogradnju.

Uz HyperOS dolazi redizajniran “Galerija” aplikacija i čini nam se da će uz nju korisnik još bolje razumjeti koje su mu opcije dostupne.

Bivši “Galerija” aplikacija je imala dva panela na vrhu – “Fotografije” i “Albumi“. Sada su s HyperOS-om pomaknuti na dno zajedno s dodatnim “Preporukepanel.

7 najvažnijih karakteristika hyperos-a koje će xiaomi uređaji dobiti

unutar “Preporuke” meni imate sve najpopularnije funkcije koje bi mogli koristiti, a novost je da postoji i “bonus ID“ Funkcija koja je izuzetno korisna pri kreiranju fotografija za korisničke profile.

Kada govorimo o novim karakteristikama, potrebno je spomenuti “Izrezi” koji vam omogućava kopiranje, spremanje ili slanje izrezanih dijelova fotografija. Zaista je odličan novitet koji se može iskoristiti za zabavu, ali i za praktične isečke sa fotografija koje su vam potrebne u poslovne svrhe.

 

  1. Napredna privatnost i sigurnost

HyperOS ima potpuno novi “Privatnost i sigurnost” odjeljak unutar “Postavke“prijave. Novi redizajn donio je listu svih dozvola za aplikaciju koja je odmah dostupna, tako da je možete provjeriti u bilo kojem trenutku.

Novi “Potvrda isključivanja” odjeljak koji sprječava da se vaš telefon isključi bez korištenja PIN-a ili uzorka. Na primjer, ako vam telefon ukradu ili neko drugi koristi vaš telefon, uređaj se neće moći isključiti bez unosa PIN-a ili uzorka.

7 najvažnijih karakteristika hyperos-a koje će xiaomi uređaji dobiti

Generalno, može se reći da je redizajn “Privatnost i sigurnost” odjeljak je donio mnogo bolji raspored opcija uređaja koje svaki korisnik može pronaći i lako razumjeti koje su njihove funkcije.

 

  1. Lagan i brz korisnički interfejs

Jedna od najboljih karakteristika HyperOS-a je njegova veličina. Zaista je iznenađujuće vidjeti da na Xiaomi 14 Pro to samo zauzima 8,76 GB interne memorije.

Ako pogledamo nedavnu prošlost, čak i najnovija generacija MIUI 14 zauzimala je oko 13 GB, tako da je HyperOS-ovo spuštanje granice na ispod 10 GB zaista nevjerovatno.

HyperOS nije samo u tom pogledu nadmašio MIUI. I drugi korisnički interfejsi zauzimaju mnogo više prostora od njega. Na primjer, OxygenOS treba znatno više gigabajta, a iOS 17.2 skoro 11 GB.

Takođe se čini da je HyperOS riješio još jedan dugogodišnji problem MIUI-ja – zamrzavanje. MIUI-jeva optimizacija je oduvijek imala nedostatak čestih zastoja koji su se pojavljivali u uobičajenim situacijama kao što je, na primjer, korištenje animacija.

HyperOS je tako dobro obavio posao optimizacije da taj osjećaj mucanja polako nestaje, a animacije su besprijekorne.

Razlika je također primjetna u upravljanju radnom memorijom. To se najviše odnosi na igre, gdje se može vidjeti značajan napredak.

Sve u svemu, HyperOS bi, prvenstveno zbog bolje optimizacije i brzine, mogao ušutkati sve one kritičare koji su uvijek kritizirali Xiaomi-ovu optimizaciju sistema. Ona je sada na višem nivou.

 

  1. Funkcija slična Dynamic Islandu

Od kada Dynamic Island pojavio na Appleovim iPhone 14 Pro i Pro Max uređajima, mnogi Android telefoni su pokušali da ga ponovo kreiraju.

Za one koji nisu upoznati, Dynamic Island ima ulogu sekundarnog ekrana koji se može koristiti za pokretanje medijskog sadržaja, pregled raznih informacija u pozadini i održavanje nekih statusa bez potrebe da korisnik prelazi između aplikacija.

7 najvažnijih karakteristika hyperos-a koje će xiaomi uređaji dobiti

Sada Xiaomi pokušava ići u tom smjeru i uradio je nešto slično na HyperOS-u. Ova funkcija još nema naziv, ali je možete koristiti kada uključite hotspot, stavite telefon na punjenje, uključite ga Ušteda baterije ili Tihi način rada i tako dalje. U ovim situacijama, pojavit će se na vrhu ekrana i pokazivati ​​na otvoreni ekran u pozadini.

Videćemo kako će se ova inovacija razvijati, ali sigurni smo da HyperOS sa sobom dobija još jednu izuzetno korisnu funkciju za više zadataka.

 

Napisao: Ervin Mičetić

Post 7 najvažnijih karakteristika HyperOS-a koje će Xiaomi uređaji dobiti prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU