back to top

Koje su najbolje alternative za Google Play prodavnicu?

Iako Googleov App Store ima razne i brojne prednosti i pogodnosti, za sve one koji se odluče koristiti ga, istina je da ima i mnoge nedostatke.

Ovi nedostaci su posebno vidljivi danas, kada se još veći naglasak stavlja na zaštitu privatnosti korisnika. Ako ste se pitali postoji li dobra alternativa za Google App Store, odgovor je da postoji. I ne samo to, postoji nekoliko sasvim solidnih alternativa, koje vam zaista mogu poslužiti ako želite dodatno zaštititi svoju sigurnost i privatnost. Kakve su to alternative, pročitajte u nastavku.

 

apk mirror

APK Mirror

Kao jedna od najstarijih i najpoznatijih alternativa Google Store-u, APK Mirror sadrži ogroman broj APK-ova, ili datoteka u obliku Android paketa za većinu aplikacija. Nećete pronaći aplikacije koje zahtijevaju plaćanje na APK Mirror-u, ali ako je besplatna u Google Store-u, velika je šansa da ćete je pronaći na APK Mirror-u.

Jedna od najboljih stvari o APK Mirror-u je to što je ova stranica također arhiva za starije verzije aplikacija. Uz to, ako imate stariji uređaj koji više nije kompatibilan sa Google Play trgovinom, možete otići na APK Mirror, pronaći stariju verziju koja je kompatibilna s Android operativnim sistemom koji vaš uređaj pokreće i preuzeti je odatle . Osim toga, sve APK datoteke pronađene na APK Mirror-u su provjerene i sigurne su od virusa i drugih vrsta zlonamjernog softvera.

 

f-droid

F-Droid

Ako tražite besplatni softver otvorenog koda (FOSS) za svoj Android uređaj, onda je teško pronaći bolju web stranicu od F-Droida. To je spremište Android aplikacija koje su potpuno otvorenog koda, što znači da ovdje nećete pronaći nijednu komercijaliziranu aplikaciju. Umjesto toga, naći ćete visoko funkcionalne aplikacije koje se mogu pohvaliti sigurnošću i transparentnošću po kojoj je softver otvorenog koda poznat.

Velika prednost ovdje je privatnost. F-Droid-ovo spremište aplikacija je besplatno dostupno svima, bez potrebe za kreiranjem korisničkog naloga. Nadalje, nijedna aplikacija koja je postavljena na F-Droid ne zahtijeva lične podatke, što je dodatni plus za sve korisnike koji žele zaštititi svoje lične podatke i privatnost.

 

obtainium

Obtainium

Obtainium se malo razlikuje od drugih alternativa trgovine aplikacija, jer umjesto da bude spremište, Obtainium je u suštini aplikacija koja omogućava korisnicima da instaliraju i ažuriraju aplikacije direktno sa svog izvora. Možete preuzeti i preuzeti Android aplikacije bez potrebe za posrednikom.

Iako je potrebno malo truda i vremena za korištenje ovog alata, Obtainium je općenito vrlo koristan alat. Prije preuzimanja, treba napomenuti da korisnik treba dodati originalnu web adresu ili originalni URL svake aplikacije koju želi instalirati ili ažurirati unutar Obtainium aplikacije.

Aplikacija Obtainium podržava različite izvore aplikacija, uključujući GitHub, SourceForge, F-Droid, APKPure i još mnogo toga. Glavni nedostatak Obtainium-a je to što nema bazu podataka aplikacija koje korisnik može pretraživati. Ali ako znate kakva vam je aplikacija potrebna i ako znate internet adresu odakle da je preuzmete, Obtainium vam može odlično poslužiti.

 

taptap

TapTap

TapTap je alat koji su osmislili igrači Android igrica i imajući to na umu, TapTap je prvenstveno dizajniran za igrače i one koji to žele postati, jer je fokus stranice na Android igricama. Prednost TapTap-a je što sadrži mnoge igre koje jednostavno nisu dostupne u Google Play Store-u. Pored toga, TapTap ima integrisane društvene funkcije koje pokreće zajednica. Ovo uključuje najave, vijesti i recenzije. Dodatni plus je što je omogućena laka komunikacija sa drugim TapTap korisnicima.

Pored ekskluzivnog sadržaja, možete se pretplatiti na razne naslove unutar TapTap-a. Ovo uključuje neke dugo očekivane igre kao što su Assassin’s Creed Jade, Need For Speed ​​Mobile i još mnogo toga. Prednarudžba vam omogućava da primate obavještenja o razvoju igre i očekivanim datumima izlaska. Osim toga, ako ste unaprijed naručili igru, ona će se automatski preuzeti na vaš uređaj onog dana kada postane dostupna na tržištu.

 

qooapp

QooApp

Google Play prodavnica se automatski prilagođava u zavisnosti od zemlje sa kojom je korisnikov Google nalog povezan. Ovo dolazi sa svojim nedostacima, jer ovisno o dijelu svijeta u kojem se korisnik nalazi, možda neće moći koristiti određene aplikacije. Ali zato imamo QooApp.

Ako ste ljubitelj animea i azijske kulture, QooApp će vam se još više svidjeti. Izgled i osjećaj QooApp-a je vrlo sličan TapTap-u, uključujući značajke i društvenu integraciju. Loša strana je što mnoge aplikacije ne podržavaju engleski jezik.

 

Napisao: Alan Milić

Objava Koje su najbolje alternative Google Play prodavnici? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU