back to top

Šta je 8K rezolucija i kakav je prikaz 8K slike?

8K televizori su dostupni za kupovinu. 8K, što je četiri puta veća rezolucija od Ultra HD 4K televizora, dostupno je na maloprodajnim mjestima. Možete kupiti Samsung, Sony, LG i TCL TV modele u različitim veličinama.

neo qled 8k

Samsung je bio jedini proizvođač koji je premijerno predstavio novi 8K TV na CES 2024, dok ostali nisu izbacili nove modele u posljednjih nekoliko godina. Kao što biste i očekivali od vrhunske tehnologije sa preko 30 miliona piksela, cijene su prilično visoke. U većini slučajeva, 8K televizori koštaju više od vrhunskih i često kvalitetnijih 4K televizora.

Ali o čemu se tačno radi? Zašto uopšte postoje 8K televizori? Da li su zaista tako dobri kao što se misli da jesu? I ono najvažnije: isplati li se kupiti ovakav televizor za standardnog korisnika? Odgovore na ova pitanja saznajte u nastavku!

šta je 8k rezolucija i kakav je prikaz 8k slike?

Šta je 8K TV i ako jeste, zašto je bolji od 4K?

Tradicionalni HDTV od prije nekoliko godina je 1080p, što znači da ima 1920 piksela horizontalno i 1080 piksela vertikalno. Mnogi digitalni kino projektori, na primjer oni u bioskopima, imaju rezoluciju od 2048×1080. Budući da je u holivudskom govoru uobičajeno govoriti samo o horizontalnoj rezoluciji, oni je zovu “2K”, ali je u osnovi isto što i HDTV 1080p koji imate u svojim domovima.

Termin “4K” dolazi od izraza koji se koristi za digitalne bioskope, sa horizontalnom rezolucijom od 4096p, dakle “4K”. Ali kada govorimo o televizorima, proizvodna efikasnost je značila da smo dobili dvostruko horizontalnu i vertikalnu rezoluciju od 1080p HDTV-a, dakle 3840×2160 piksela. Ovo se kolokvijalno naziva “4K”, iako je tehnički izraz Ultra HD, jer sadrži četiri puta više piksela ili tačaka od 1080p HD rezolucije. Što nas dovodi do 8K.

Naravno, logika nalaže da je ovo dvostruko veća horizontalna i vertikalna rezolucija od 4K, za nevjerovatnih 7680×4320 i ukupno 33177600 piksela. Ne samo da je to četiri puta veća rezolucija od 4K, već je i nevjerovatnih 16 puta veća od rezolucije od 1080p. Drugim riječima, možete staviti 16 videozapisa pune 1080p na 8K ekran istovremeno bez gubitka kvalitete.

što je 8k rezolucije

Rezolucija televizora i projektora

Rezolucija Horizontalne x vertikalne tačke Sveukupno

dot

Druga imena Gdje je:
8K 7.680×4.320 33,177,600 8K Ultra HD, Ultra High Definition (UHD), Super Hi-Vision, UHD-2 TV vrhunskog kvaliteta
4K 3.840×2.160 8,294,400 Ultra visoke rezolucije (UHD) Većina modernih televizora, na nekim projektorima
1080p 1.920×1.080 2,073,600 visoka rezolucija (HD) Manji, pristupačniji i stariji televizori, većina projektora
720p 1.280×720 921,600 visoka rezolucija (HD) Mali i stariji televizori

Jedna stvar na koju treba obratiti pažnju kod novih 8K televizora je službeni logo i opis specifikacija. Razlog za to je dijelom i izbjegavanje nereda koji je postojao u ranim danima HD i 4K, kada je bio slučaj da neki od prvih televizora nisu mogli prihvatiti Full HD ili kasnije 4K signal. “Udruženje potrošačke tehnologije” postavlja sljedeće minimume koje televizor mora ispuniti da bi nosio 8K Ultra HD logo:

  • Najmanje 7680 piksela horizontalno i 4320 vertikalno.
  • Najmanje jedan HDMI ulaz koji može prihvatiti tu rezoluciju, pri 50 ili 60 fps (u zavisnosti od regije), sa HDR-om.
  • Mogućnost pretvaranja signala niže rezolucije u 8K.
  • Mogućnost primanja i prikaza 10-bitnog sadržaja.

8k tv

Da li je 8K rezolucija vidljiva ljudskom oku?

Tehnički, može biti, ali razlika će u najboljem slučaju biti vrlo suptilna. Kao i kod 4K televizora, postoji tačka smanjenja povrata kada je u pitanju rezolucija. Ljudsko oko može vidjeti samo određeni broj detalja. Da biste dobili neke od viših rezolucija i njihove proporcionalno manje tačke, morate sjediti bliže, nabaviti veći TV ili još bolje, oboje.

Rijetko je da će neko posjedovati tako veliki 4K televizor ili sjediti dovoljno blizu njega da opravda potrebu čak i za 4K rezolucijom, a kamoli za 8K. Ako govorimo o ogromnim ekranima veličine bioskopa kao što su Samsungov zid ili Sony Crystal LED, 8K bi bilo nevjerovatno.

šta je 8k rezolucija i kakav je prikaz 8k slike?
Kredit: Samsung

Šta se može gledati u 8K formatu?

Bez 8K sadržaja, 8K TV je samo skuplji 4K TV. Mnogo skuplje. Samsung govori o otmjenoj tehnologiji povećanja veličine zasnovanoj na umjetnoj inteligenciji koja se koristi na njihovim televizorima, a koja je dizajnirana da poboljša izgled 4K i 1080p izvora na 8K ekranu. Drugi proizvođači televizora, kao što su Sony i LG, takođe su reklamirali sopstvene 8K tehnologije. Ali da bi iz svih tih 33 miliona i više tačaka izvukli maksimum, ulazni izvor, odnosno ono što se gleda ili konzumira, mora biti i 8K.

lg oled zx real 8k tv
LG OLED ZX Real 8K TV

Da li je moguće kreirati sadržaj u ovoj rezoluciji? Da, ali to je prilično težak proces. Iako se broj kamera koje podržavaju 8K dramatično povećao u posljednjih nekoliko godina, one su i dalje vrlo skupe. U većini slučajeva, ove kamere se umjesto toga koriste za kreiranje 4K sadržaja. To ne znači da je nemoguće kreirati sadržaj u 8K, samo ćete morati biti spremni da zadubite duboko u svoj novčanik.

Ultra HD 4K prijenos zahtijeva mnogo. Potrebna vam je veoma brza internet konekcija da biste “streamali” ovu vrstu sadržaja. S obzirom da ga samo mali postotak publike može vidjeti, glavni servisi za striming sporo usvajaju veće rezolucije, uz povećane troškove pohrane, obrade itd.

šta je 8k rezolucija i kakav je prikaz 8k slike?

Gdje mogu gledati ili “streamati” 8K sadržaj? Koje usluge to podržavaju?

Prebacivanje 8K sadržaja na 8K TV je također mali izazov. U idealnom slučaju, interne aplikacije televizora za Netflix, Amazon Prime Video i druge će biti 8K kompatibilne. Nadalje, još nema dostupnih 8K sadržaja sa bilo kojeg većeg servisa za striming. Izuzeci su YouTube, Vimeo i nova usluga pod nazivom The Explorers ekskluzivno za 8K Roku TV.

brzina interneta

Koliko brza mora biti internetska veza za kvalitetan streaming 8K sadržaja?

8K takođe predstavlja još jedan problem za rane korisnike: potrebna je ogromna propusnost. Većina 4K streaming servisa preporučuje da imate internetsku vezu u rasponu od 20 Mbps. 8K, čak i uz sve ostale jednake, ima četiri puta više tačaka. To baš i ne znači 4x povećanje podataka ili propusnog opsega, ali, i ovo je samo nagađanje, zahtjev za konekciju u rasponu od 40 do 50 Mbps ne bi bio neočekivan.

poređenje hdmi 2.1 propusnog opsega

Koji je HDMI kabl potreban za striming 8K sadržaja?

HDMI 2.1 je sposoban za 8K rezolucije i više. Ali prije nego što krenete u kupovinu dodatnih HDMI 2.1 kompatibilnih, imajte na umu da će gotovo sigurno postojati novi standard između sada i širokog usvajanja 8K. Dakle, uprkos svom trenutnom izgledu koji je okrenut budućnosti, ovi kablovi bi mogli biti zastareli.

Svi veći proizvođači 8K TV-a tvrde da njihovi setovi imaju HDMI 2.1 ulaze koji mogu podnijeti propusni opseg od 48 Mbps koji je potreban za najvišu rezoluciju i kombinaciju brzine kadrova (8K pri 60 sličica u sekundi i 4K pri 120 fps).

netflix putem vpn-a

Da li bi prosječan korisnik, koji samo želi da uživa u sadržaju na TV-u, trebao kupiti 8K TV?

  • Osim ako nemate puno novca, ne biste trebali ni razmišljati o kupovini ovakvog televizora.
  • Prema onome što smo do sada vidjeli, postoji malo, ako uopće ima, poboljšanja u kvaliteti slike u odnosu na 4K TV.
  • Da biste izvukli maksimum iz bilo kojeg 8K TV-a, potreban vam je stvarni 8K sadržaj, a u osnovi ga nema.
  • Najnovije Xbox i Playstation konzole obećavaju 8K rezoluciju, ali u praksi je to sasvim druga priča.
  • U narednih nekoliko godina 8K televizori će pojeftiniti, a nakon pada cijena i pojave odgovarajućeg 8K sadržaja bit će vrijedni razmatranja.

 

šta je 8k rezolucija i kakav je prikaz 8k slike?

8K: nužnost ili (pretjerani) luksuz

S obzirom na to koliko je bilo lako reklamirati 4K kao “bolju od 1080p”, proizvođači televizora ističu 8K. Ali rezolucija je samo jedan aspekt ukupnog kvaliteta slike, a ne jedan od najvažnijih. Poboljšanje drugih aspekata, kao što su omjeri kontrasta, ukupna svjetlina za HDR, realističnije boje i tako dalje, nude bolja poboljšanja slike, ali ih je znatno teže implementirati.

Ovo se posebno odnosi na LCD, tehnologiju koju Samsung i dalje dobro prodaje; npr. svi QLED televizori su jednostavno LCD televizori s kvantnim tačkama. Relativno je lako napraviti LCD ekran veće rezolucije, ali poboljšanje drugih aspekata performansi za tu tehnologiju predstavlja veći izazov. Ne “više” piksela ili tačaka, već da biste dobili “bolje” piksele.

To je razlog zašto je OLED stvar i zašto mnoge kompanije istražuju nove tehnologije kao što su ekrani s kvantnim tačkama s pravim direktnim pogledom, MicroLED i mini-LED. Samsung čak izlazi sa hibridom OLED-kvantnih tačaka koji obećava kombinaciju kontrasta OLED-a i jarkih boja ekrana zasnovanog na kvantnim tačkama. Ove tehnologije, bez obzira na rezoluciju, trebale bi izgledati bolje od 8K televizora, koji su trenutno samo bazirani na LCD-u.

Ako razmišljate o kupovini novog televizora, a smatrate se “povremenim”, standardnim korisnikom, koji nije igrač i ne planira to postati, već samo želi uživati ​​u sadržajima na TV-u, odlučite li se za 8K? Ukratko: ne. Jedan od razloga zašto nije je taj što su 8K televizori i dalje veoma skupi. Osim toga, nema 8K sadržaja za gledanje na njemu. Iskreno, vjerovatno nema ni toliko rasprostranjenog 4K sadržaja, a kamoli 8K.

Ukratko, ako ste standardni korisnik, nemojte kupovati 8K TV, osim ako to zaista želite iz vama poznatog razloga. Jer iskreno, ne treba ti. Ali šta ako ste igrač ili želite da svoje igračko iskustvo podignete na viši nivo? Da li vam je onda potreban 8K TV? Više o tome drugi put!

 

Napisao: Ivan Hečimović

Post Šta je 8K rezolucija i kakav je prikaz 8K slike? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU