back to top

Diablo 4: evolucija ili devolucija omiljene serije?

Ponekad mi se čini da na svijetu postoje samo dvije vrste ljudi: oni koji su igrali Diablo i oni koji nikada nisu posjedovali kompjuter. Gotovo svako je barem jednom u životu došao u kontakt s barem jednom od Diablo igara.

Diablo franšiza je toliko poznata da uopće nije iznenađujuće što je Diablo 4 izazvao veliko interesovanje velikog broja igrača: kako veterana tako i novajlija. Koliko je Diablo 4 dobar, koliko je odličan i koliko je pun grešaka koje su često uobičajene za igre ovog žanra, te da li se isplati kupiti igru, vidjet ćemo u nastavku u još jednoj recenziji koja slijedi.

 

Kreiranje likova

Prva stvar s kojom se igrač susreće je stvaranje likova. U igri je dostupno 5: barbar, “Nekromantica” ili na hrvatskom nekromant, Druid, čarobnjak i “Rogue”, ili neka kombinacija “Ubojica/Lopov” likova. Za svaku “klasu” možete odabrati spol i jednu od 8 unaprijed postavljenih izgleda, od kojih se svaka može prilagoditi. Postavke nisu najsveobuhvatnije: 4 tipa lica, 11 frizura sa bradom, brkovima i slično, 33 nakita, 14 opcija šminke i 6 tetovaža. Možete promijeniti boju svega ovoga, ali ovdje ne možete stvoriti nešto radikalno drugačije ili izvanredno. Osim toga, igrač ima ukupno 10 mjesta za imenovanje lika.

Broj slotova za opremu nije se promijenio u odnosu na prethodne dijelove: dva slota za oružje, par prstenova, amajlija i pet utora za oklop.

diablo 4

“Nivelisanje” likova se zasniva na praćenju jednostavnog stabla koje se račva tokom vremena

Postoje samo 4 slota za sposobnosti, plus akcije lijevog i desnog gumba miša. Kao dio jednostavnih konstrukcija, to bi trebalo biti dovoljno. Za početak, drvo sa mogućnostima i vještinama je jednostavno i lako za navigaciju, ali nakon što pređete na viši nivo, odnosno kako se “nivelirate” na viši nivo, sistem će sam podijeliti bodove za vještine. Bukvalno, to je prava linija sa 7 čvornih tačaka. Iz svake takve tačke izdvaja se nekoliko grana vezanih za glavne vještine.

Vještine, s druge strane, imaju poboljšanja, koja se obično međusobno isključuju. Ovisno o tome kako razvijete svoj lik, nove moguće sekundarne vještine će se otključati. Prednosti ovakvog sistema uključuju stalni napredak. Više ne morate nadograđivati ​​beskorisne vještine da biste otključali neke sposobnosti. Zahvaljujući općem sistemu napretka, možete lako pratiti situaciju i otključati sekundarne vještine koje su vam potrebne, bez potrebe za otključavanjem suvišnih vještina.

Pored osnovnih vještina, svaka klasa ima posebnu karticu sa posebnim vještinama. Otključavaju se na različite načine: ispunjavanjem zadataka, prikupljanjem određenog plijena, itd. Ove posebne vještine su, naravno, dizajnirane da poboljšaju ili vještine ili lik u cjelini.

diablo 4

Što se tiče opreme, oklopa, ogrlica, mačeva i slično, stvari su vrlo jednostavne, ali u isto vrijeme i komplikovane. Predmeti su podijeljeni prema rijetkosti na jednostavne, magične, jedinstvene i legendarne. Mogu imati utore za kamenje, mogu se rastaviti, kao i izvući/zamijeniti pojedinačna svojstva. Ništa jedinstveno, imali smo priliku vidjeti sve to ranije, posebno ako ste igrali bilo koju od prethodnih verzija igre. Neki od specijalnih predmeta mogu se staviti u opremu, na primjer oklop na prsima kako bi se dodatno poboljšala sposobnost oklopa. Iako je sam sistem lako razumljiv, pogotovo ako ste igrali Diablo igre ranije, stvar je u tome da ćete nakon nekoliko sati igranja prikupiti toliko svega i svačega da će vam inventar biti pun, što može biti zbunjujuće. Ali ako ste obožavatelj Diabla, onda znate da je tako širok raspon opreme zapravo jedna od stvari koje doprinose samom šarmu igre.

Kod pića je situacija malo drugačija. Sada ih ne morate kupovati: njihova količina je strogo regulirana, kao i količina zdravlja koju obnavljaju. Alhemičari su zaduženi za ovo i cijeli sistem radi prilično dobro. Napitci za liječenje će stalno padati s neprijatelja koje srušite, a ako igrate pažljivo, nećete imati problema s napitcima. Možda ste zbunjeni sastojcima za određene napitke, ali to je ono što svijet Diabla treba da istražite.

Eliksiri koji povećavaju otpor lika nalaze se u posebnom dijelu inventara i odatle se primjenjuju. Kada je reč o inventaru, treba reći da svaka grupa predmeta zauzima jedno mesto, što je i odgovarajuće. Ono što je nezgodno je nepostojanje posebnog odjeljka za drago kamenje, kojim se brzo može popuniti inventar. Dobra stvar je što su predmeti u misiji ili “Predmeti u misiji” smješteni u poseban odjeljak, što znači da se neće miješati sa napitcima i sličnim predmetima.

diablo 4

Zlo ili gore?

Radnja u Diablo seriji, barem unutar igara, bila je krajnje škrta na detaljima, pa je čak i pažljiv igrač osuđen na jednostavnu premisu i zaključak: jednostavno postoji borba između dobra i zla, a vi kao igrač bili negdje u sredini.Evo priča, da tako kažem, nastavlja se na događaje iz prošlosti. Neću ulaziti u detalje priče, ne želim da “kvarim” priču i tako igračima kvarim zadovoljstvo otkrivanja, već samo ukratko ispričam šta se i kako dogodilo i šta je dovelo do događaja svjedočimo u 4. nastavku.

Usred rata između raja i pakla, koji traje od davnina, neki anđeo i neka demona odlučili su se povući iz sve ove ratne zbrke, povesti sa sobom istomišljenike i pronaći novu teritoriju, koja je jednostavno nazvan: Svetište ili “Svetište”. U ovom svijetu, anđeli i demoni su mogli izraziti svoja osjećanja jedni prema drugima, ali su morali biti u miru. Demon je bila Lilit, kći Mefista, a anđeo Inarije. Lilit i Inarius su imali bebe koje su bile Nefili. Iako je mama demon bila srećna što je zatrudnela, tata nije. I tu nastaju problemi.

Kroz dva krvava rata, gotovo potpuno uništenje svijeta Refugea i protjerivanje Lilith, svijet Utočišta je poprimio oblik koji je poznat svim ljubiteljima Diablo serije igara. Ali u četvrtom dijelu, Lilith je konačno izašla iz svog dugogodišnjeg izgnanstva. Ali ona se i dalje sjeća šta je dovelo do rata, kako se njen voljeni Inarius ponašao prema njoj i njenoj djeci, a zbog svega toga ima samo jedno na umu: osvetu. Dobro i još jedna stvar: hvatanje i kontrola Sanctuaryja. I tako smo otprilike dobili premisu priče o četvrtom dijelu Diabla.

 

diablo 4

Svijet je predstavljen odlično i lijepo, bez obzira na sumoran i “ružan” utisak koji ostavlja (s razlogom).

Dizajn lokacija i neprijatelja u Diablo 4 je u najmanju ruku vrlo dobar. Igra je prava “mračna fantazija” igra, modernizirana na svaki mogući način iu svakom smislu značenja te riječi. Igra će vas uroniti u sumoran svijet, pun bola i patnje, svijet koji vidite kako curi od očaja, tragedije i smrti.

Planine leševa, prljavi gradovi, kletve generisane izopačenim demonskim umom koje utiču na ceo prostor, ovo je ukratko svet Diabla 4. Gradovi i sela izgledaju kako treba, a zidovi tvrđava liče na odbrambene strukture, ne prelepa i spektakularna ograda. Drevna svetilišta i svešteničke odaje građene su ne kao arene za borbu protiv neprijatelja, već kao nešto što se moglo koristiti za svoju namjenu. U svijetu Diablo 4 postojalo je mjesto koje je veličanstveno i lijepo, ali i zastrašujuće, odvratno, i svijet u kojem ne želite biti, ali vas nešto vuče da istražite svaki kutak Svetišta.

 

Kakva je muzika?

Šlag na torti je zvučna komponenta. Soundtrack, okolni zvuci koji doprinose atmosferi Diabla 4 su jako dobri, vidi se da su se programeri potrudili da ionako tmurnoj i tmurnoj atmosferi ne dodaju zvučnu scenu. Muzičke teme lokacija savršeno nadopunjuju njihovu atmosferu, ne izdvajajući se iz općeg spektra kompozicija.

Što se tiče samog svijeta igre, također treba reći da je svijet podijeljen u 4 velike zone, od kojih svaka ima svoje jedinstvene točke interesa. Okolni pejzaž se često mijenja, vrlo je raznolik, što apsolutno doprinosi raznolikosti igre. Nije potrebno mnogo da se “izgubite” unutar mračnog i misterioznog svijeta Utočišta. Svaki dio zone ima svoje gradove, sela, rezidencije, gdje ćete moći razgovarati sa mnogim neigrivim likovima ili “NPC-ima”, koji će vas voditi u zadacima i slično.

Šta su “potrage” ili zadaci?

Rješavanje sporednih zadataka, kojih ima PUNO kako se dešava, jako “odvlače” pažnju od glavne radnje, tjeraju vas da provedete više vremena na nekim lokacijama, ali pomažu liku da napreduje. Sve jasno. Kako vaš lik napreduje, napreduju i vaši neprijatelji, što je dobro, jer igra stalno želi igraču ponuditi izazov, koji nije ni previše lak ni pretežak, već baš onakav kakav bi trebao biti.

diablo 4

Zaključak?

I čim sam počeo da pišem recenziju, već sam stigao do kraja. Ozbiljno, teško je ne napisati barem 3.000 riječi o Diablo igrici, a ja čak nisam ni poseban obožavatelj žanra ili franšize. Igra je tako dobra, bogata sadržajem i detaljima, toliko je sveobuhvatna, toliko se trudi da “uroni” igrača u svoj magični i sumoran svijet. Čak i ako niste ljubitelj ovakvih igara, Diablo 4 bi to mogao vrlo lako promijeniti.

Riječ je o igrici koja je, sve u svemu, odličan nastavak serijala, koja uspješno kombinuje stil drugog dijela, online elemente trećeg, i donosi puno novih stvari. Blizzard je dao sve od sebe i održao obećanje da neće razočarati svoje fanove. Diablo 4 je sve u svemu fantastičan, neću reći savršen, ali fantastičan miks akcionog RPG-a i hack’n’slash elemenata. To je igra koja ima ogroman potencijal da privuče novajlije u žanru i franšizi, i igra koja će nesumnjivo vratiti sate, dane, sedmice i mjesece mnogim veteranima, koji su se sretno vratili franšizi kroz 4. dio.

Zašto nisam dao igri 10/10? Kao prvo, mislim da nijedna igra nije savršena, što znači da ne zaslužuje 10/10. Diablo 4 je odličan, bez obzira na povremene “bugove” koje će programeri rješavati kako vrijeme bude prolazilo.

  • Naziv igre: Diablo 4
  • Izdavač: Blizzard Entertainment
  • Proizvođač: Blizzard Team 3, Blizzard Albany
  • Platforme: PlayStation 4, PlayStation 5, Windows, Xbox One, Xbox Series X/S
  • Datum izlaska: u prodaji
  • Cijena igre: Ovisno o verziji igre, između 70 i 100 dolara
  • Ocjena igre: 9/10

 

 

Napisao: Ivan Hečimović

Članak Diablo 4: evolucija ili devolucija omiljene serije? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU